Turtelboom laat Nederlandstalige oproepingsbrieven versturen

25/05/10 om 18:37 - Bijgewerkt om 18:37

De minister van Binnenlandse Zaken doet dat uit voorzorg in vier faciliteitengemeenten. De burgemeesters reageren verontwaardigd.

Turtelboom laat Nederlandstalige oproepingsbrieven versturen

© Belga

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) laat uit voorzorg Nederlandstalige oproepingsbrieven voor de verkiezingen in vier faciliteitengemeenten versturen. Hun burgemeesters vinden dat onaanvaardbaar.

Turtelboom meldde dinsdag dat ze aan de Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte heeft gevraagd Nederlandstalige oproepingsbrieven voor de verkiezingen te versturen in Kraainem,
Linkebeek, Wezembeek-Oppem en Sint-Genesius-Rode.

Die gemeenten in de rand rond Brussel hadden nog geen beslissing genomen over het versturen van oproepingsbrieven
voor de verkiezingen. Turtelboom verklaarde dat ze het 'theater' een stap voor wilde zijn.

Verschillende (faciliteiten)gemeenten uit de rand rond Brussel
beslisten immers geen oproepingsbrieven te sturen, terwijl anderen bijvoorbeeld brieven automatisch in het Frans verdelen.

Volgens Turtelboom moeten de oproepingsbrieven echter ook in de faciliteitengemeenten in het Nederlands verstuurd worden.

Protest burgemeesters

De drie niet-benoemde burgemeesters van de
faciliteitengemeenten Linkebeek, Wezembeek-Oppem en Kraainem - Damien Thiery, François van Hoobrouck en Arnold
d'Oreye - noemen het initiatief van Turtelboom 'onaanvaarbaar' en 'zonder rechtsgrond'.

Volgens hen zou Turtelboom beter de Vlaamse burgemeesters tot de orde roepen die de organisatie van de verkiezingen boycotten wegens de niet-splitsing van B-H-V.

Ook burgemeester Myriam Rolin van Sint-Genesius-Rode reageert negatief en zegt geschokeerd te zijn door de beslissing van Turtelboom, die volgens haar raakt aan de gemeentelijke autonomie.

Rode verstuurt toch eigen kiesbrieven

Dinsdagavond besliste de gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode om ondanks de beslissing van Turtelboom toch eigen kiesbrieven te laten drukken en versturen.

Dat werd echter toevertrouwd aan negen Franstalige raadsleden. De beslissing werd niet goedgekeurd door de Nederlandstalige leden van de gemeenteraad.

Die protesteerden ook tegen het feit dat er beslist werd evenveel Nederlandstalige als Franstalige kiesbrieven te laten
drukken.

Dat duidt er immers op dat Rode wil ingaan tegen de omzendbrief-Peeters, die bepaalt dat de kiesbrieven in het Nederlands moeten verstuurd worden en de Franstaligen nadien een exemplaar in hun taal kunnen vragen.

Onze partners