Turtelboom en gevangenisbonden bereiken geen akkoord

© Reuters

Het overleg op het kabinet van minister van Justitie Annemie Turtelboom tussen de gevangenisvakbonden, de directie van de gevangenissen en de minister heeft niets opgeleverd.

Het overleg op het kabinet van minister van Justitie Annemie Turtelboom tussen de gevangenisvakbonden, de directie van de gevangenissen en de minister heeft niets opgeleverd. Turtelboom wil oplossingen zoeken voor het gevangenispersoneel zowel op korte als op lange termijn. “Ik ben heel teleurgesteld”, meldt Gino Hoppe van ACOD. “We hebben geen duidelijke antwoorden op onze vragen gekregen, noch concrete termijnen voor oplossingen.” Hoppe meldt verder dat de bonden een proces verbaal van de vergadering krijgen, waarin de minister een agenda zou bekendmaken. “De overheid wil dat het werk direct hervat wordt, maar we gaan de agenda afwachten”, aldus nog Hoppe. Voorlopig blijft de nachtdienst in de gevangenissen, waar die al van kracht is, in stand, aldus de vakbondsman.

Guy Milis van VSOA zegt na afloop alleen maar vage beloften gehoord te hebben. “We hebben geen timing gekregen, zelfs niet voor oplossingen op korte termijn. We weten dat de overheid een log apparaat is, maar dat is geen reden om geen concrete afspraken te maken.”

Metaalpoorten

Turtelboom beloofde zondag om 800.000 euro uit te trekken voor metaalpoorten in de gevangenissen om gevaarlijk materiaal makkelijker te kunnen detecteren. De vakbonden kregen te horen dat voor dat bedrag 130 poorten aangekocht worden. Eerder heerste nog onduidelijkheid bij de vakbonden over hoeveel scanners het daarbij ging.

“We willen dat het personeel het gevoel krijgt dat er iets aan de situatie gedaan wordt”, aldus nog Milis. “We hoopten ook op een duidelijk signaal naar de gedetineerden toe.”

Over een mogelijke staking is nog niets beslist. De vakbonden krijgen eerst het verslag van de vergadering en moeten pas daarna hun standpunt over de voorstellen van de minister bekendmaken. Turtelboom onderstreepte na de vergadering haar begrip voor de problemen in de Belgische gevangenissen. “Ik ben de vakbonden dankbaar dat ze een minimumdienstverlening verzorgen”, aldus de justitieminister.

‘Wetswijzigingen kosten tijd’

Ze erkende dat er wat schort aan de veiligheid en kwaliteit van de gevangenissen. “We moeten alles doen om die veiligheid en kwaliteit te verbeteren, zowel op korte als op lange termijn.” Daarvoor zijn evenwel wetswijzigingen nodig die door het parlement goedgekeurd moeten worden, wat tijd kost.

Op lange termijn gaat het om de bouw van nieuwe gevangenissen of de renovatie van bestaande. Voor die nieuwe gevangenissen zouden ook 1.000 cipiers aangeworven worden. Voorts wil de minister ook een verlenging van het verdrag met de gevangenis in het Nederlandse Tilburg, waar momenteel 650 mensen zitten die in België veroordeeld werden, tot 2013 aan de ministerraad voorstellen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content