Turtelboom en De Clerck oneens over stakende cipiers

23/12/10 om 12:24 - Bijgewerkt om 12:24

Turtelboom wil geen agenten meer sturen naar de gevangenis om cipiers te vervangen. De Clerck wil de politie desnoods opvorderen.

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft beslist dat ze geen federale agenten meer gaat opvorderen om stakende cipiers te vervangen.
'Als minister van Justitie Stefaan De Clerck nog langer federale agenten wil om zijn stakende cipiers te vervangen, dan moet hij ze zelf maar opvorderen', zo zegt Turtelboom donderdag in De Standaard. 'Agenten horen op straat, niet in de gevangenissen'.

Volgens Turtelboom komen de winkelpatrouilles in gevaar door het veelvuldig inzetten van de politie in gevangenissen. De minister is voorstander van een minimale dienstverlening. Het akkoord bij justitie om dat soort acties te voorkomen, wordt volgens haar immers 'continu met voeten getreden'.

De Clerck: desnoods politie opvorderen

Woensdag raakte bekend dat de extra politiebewaking tijdens de
eindejaarsperiode wordt teruggeschroefd omdat agenten stakende cipiers moeten vervangen.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) wees er
woensdagavond echter op dat het vervangen van stakende
cipiers een wettelijke opdracht is van de politie. Donderdagavond liet hij weten desnoods over te zullen gaan tot het opvorderen van politiepersoneel om stakingen in gevangenissen op te vangen.

'In het belang van de veiligheid in de penitentiaire instellingen zal minister De Clerck desgevallend zelf overgaan tot de nodige opvorderingen van politiepersoneel', aldus een mededeling van zijn kabinet.

Onze partners