'Turtelboom brengt uitstroom van gevangenen in gevaar'

24/05/12 om 07:22 - Bijgewerkt om 07:22

Het Belgisch gevangeniswezen zal het in de toekomst met minder sociale assistenten en psychologen moeten stellen. Zo staat alvast te lezen in het personeelsplan van Justitieminister Turtelboom. De vakbonden beraden zich over acties.

'Turtelboom brengt uitstroom van gevangenen in gevaar'

© Belga

De Belgische gevangenissen moeten het met minder sociale assistenten en psychologen doen. Dat staat in het personeelsplan van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). Volgens de vakbonden komt zo de uitstroom van gevangenen in gevaar. Volgens De Morgen wordt een staking overwogen.

De sociaal assistenten en psychologen van het gevangeniswezen staan in voor de begeleiding van gedetineerden. Dat Turtelboom in deze dienst wil snoeien, noemen de vakbonden "absurd". "Minder sociale assistenten, psychologen en administratieve medewerkers betekent minder afgewerkte dossiers, en dus minder gedetineerden die de gevangenis kunnen verlaten", zegt het ACOD.

Serge De Prez van het ACV zegt dat op deze manier "een gevaar voor de maatschappij" wordt gecreëerd. "Er komen gevangenissen bij. Dat wil dus zeggen dat straks minder mensen meer werk moeten doen. Ze zullen hun dossiers sneller moeten afwerken."

Het gevangeniswezen beschikt vandaag over 164 sociaal assistenten en 152 psychologen, rekent een vakbondsman voor. "Dat moeten er 148 en 144 worden." Vierentwintig mensen minder dus, maar volgens het ACV is het "nog erger". "Het gaat om 24 voltijdse equivalenten, in de realiteit zijn dat veel meer mensen."

Laurent Sempot, woordvoerder van het Directoraat-Generaal van het Gevangeniswezen, betwist de cijfers.

Vorige week bliezen de cipiers hun geplande staking af nadat ze van Turtelboom de garantie kregen dat de eerder geschrapte 393 banen bij het bewakingspersoneel behouden blijven. Het plan werd goedgekeurd door de vakbonden. Nu de getroffen diensten hun bezorgdheid hebben geuit, buigen ze zich de komende dagen over mogelijke acties. (Belga/INM)

Onze partners