Turkse Belgen eisen wederwoord over Armeense genocide

23/05/15 om 16:42 - Bijgewerkt om 16:41

Aan het Brusselse Noordstation zijn een duizendtal Turkse Belgen samengekomen in een actie rond 'de zogenaamde Aramese en Armeense genocide'. Ze voelen zich ten onrechte veroordeeld in het recente debat in België en vragen dat de politiek de veroordelingen overlaat aan bevoegde instanties, zoals het Internationaal Hof voor de Rechten van de Mens.

Turkse Belgen eisen wederwoord over Armeense genocide

Archiefbeeld: Armeniërs herdenken genocide in Brussel © Belga Image

De bijeenkomst ging uit van de Turkse verenigingen in België, die twintig bussen hadden ingelegd uit Limburg, Gent, Antwerpen en Wallonië. Bernard Clerfaeyt, de FDF-burgemeester van Schaarbeek, had, in tegenstelling tot zijn Brusselse collega Yvan Mayeur, de manifestatie toegelaten, hoewel hij tegenover Le Soir duidelijk aangaf niet akkoord te gaan met de inhoudelijke boodschap.

'Eenzijdig'

Verschillende vertegenwoordigers van de Turkse gemeenschap spraken de met Turkse vlaggen zwaaiende menigte toe in het Nederlands, Frans en Engels.

'Het Turkse volk voelt zich niet goed bij deze eenzijdige veroordeling over wat men de Armeense genocide noemt. Wij willen gehoord worden. De Turkse president heeft voorgesteld om de Ottomaanse archieven over de kwestie open te stellen. Onafhankelijke wetenschappers kunnen deze inkijken en het Europese Hof moet oordelen op basis van alle informatie', zegt medeorganisator Husseyin Aydinli.

Politiek

De organisatoren geven aan geen politieke boodschap te willen uitsturen, maar zeggen het spijtig te vinden dat het recht op vrije meningsuiting van sommige verkozenen aan banden gelegd wordt.

Burgemeester van Sint-Joost Emir Kir (PS) kwam onlangs binnen zijn partij zwaar onder vuur te liggen toen hij niet kwam opdagen bij een minuut stilte voor de slachtoffers van de genocide in het Brussels parlement. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners