Turkije vraagt de VS formeel de arrestatie van Gülen

De Turkse overheid houdtGülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van vorig jaar, wat de man ontkent. © Reuters

Het Turkse ministerie van Justitie heeft de VS formeel gevraagd om prediker Fethullah Gülen te arresteren. Ankara acht hem voor de mislukte staatsgreep van midden juli verantwoordelijk.

Er zou vandaag een officieel schrijven bezorgd zijn aan de Amerikaanse autoriteiten, schrijft het gezagsgetrouwe persbureau Anadolu onder aanhaling van het ministerie van Justitie. In het schrijven staat volgens Anadolu dat Gülen de putsch heeft geregeld en bevolen.

Tegen de prediker lopen al twee Turkse arrestatiebevelen. Wegens de couppoging werd begin augustus door een rechtbank in Istanboel een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, een ander dateert al van enkele jaren geleden wegens “oprichting en leiding van een gewapende terreurorganisatie”. President Recep Tayyip Erdogan vordert steeds weer de uitlevering van Gülen. De VS eisen dan weer dat Turkije met harde bewijzen komt, die aantonen dat Gülen verantwoordelijk is voor de poging tot staatsgreep.

Gülen woont sinds 1999 in de VS. Tot de breuk in 2013 was hij een nauwe bondgenoot van Erdogan. Sinds de couppoging pakt Turkije vermoedelijke aanhangers van Gülen hard aan. Volgens de laatste officiële cijfers zitten in de marge van het onderzoek naar de mislukte staatsgreep meer dan 20.000 verdachten in voorarrest, onder hen soldaten, rechters, procureurs en journalisten. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content