'Turkije manipuleert coalitie tegen IS om oorlog te voeren tegen Koerden'

08/08/15 om 16:00 - Bijgewerkt om 16:00

In Brussel heeft een tweehonderdtal mensen gedemonstreerd tegen de luchtaanvallen die Turkije uitvoert op Koerdische stellingen in het noorden van Irak.

'Turkije manipuleert coalitie tegen IS om oorlog te voeren tegen Koerden'

Koerdisch protest in Brussel © AFP/Belga

Een tweehonderdtal mensen heeft gemanifesteerd aan het Centraal Station in Brussel om de luchtaanvallen aan te klagen die Turkije sinds 24 juli uitvoert op Koerdische posities in het noorden van Irak en op Iraaks Koerdistan. Ze riepen de internationale gemeenschap en de Europese Unie op de druk op het land om een einde te maken aan de bombardementen op te voeren.

'Turkije manipuleert de internationale publieke opinie en de coalitie tegen IS om duidelijk en opzettelijk oorlog te voeren tegen de Koerden. Sinds de Turkse staat besloten heeft de rangen van de coalitie te vervoegen, is er geen enkele aanval geweest op IS. De bombardementen op Koerdistan in Irak en de zones met burgers daarentegen bleven doorgaan', zegt Orhan Kilic, woordvoerder van Koerdische organisatie die opriep tot de betoging.

'Sinds 2013 was er een wapenstilstand tussen de PKK en Turkije. Beide partijen respecteerden die. Sinds 24 juli echter is het Turkse geweld tegen de Koerden opnieuw begonnen. Die laatste zijn erg gefrustreerd, omdat ze het land vertrouwden. Ze willen dat er zo snel mogelijk politieke onderhandelingen komen', voegt hij daar aan toe. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners