Trump tot Noord-Korea: 'Militaire opties gereed en klaar voor gebruik'

11/08/17 om 14:28 - Bijgewerkt om 20:46

Bron: Belga

De Amerikaanse president Donald Trump heeft er vrijdag opnieuw mee gedreigd om geweld te gebruiken tegen Noord-Korea.

"De militaire opties zijn gereed en klaar voor gebruik ("locked and loaded") voor het geval dat Noord-Korea besluit om onverstandig te handelen. Hopelijk kiest Kim Jong Un voor een andere weg", klonk het fors in een tweet van de president.

Eerder op de dag heeft China heeft de Verenigde Staten en Noord-Korea opgeroepen om voorzichtigheid aan de dag te leggen en meer inspanningen te leveren om de gespannen situatie te ontmijnen. De oproep kwam er na alweer een verbale escalatie tussen Washington en Pyongyang. Enkele dagen geleden riep Peking ook al op tot terughoudendheid.

"We roepen alle partijen op om blijk te geven van voorzichtigheid, zowel in woorden als in daden, en om meer inspanningen te leveren teneinde de spanningen te verminderen", verklaart Geng Shuang, woordvoerder van het Chinese minister van Buitenlandse Zaken, in een communiqué. Er moet gestreefd worden naar "het versterken van het wederzijdse vertrouwen in plaats van terug te grijpen naar het oude recept van beurtelings machtsvertoon", schrijft de diplomaat.

Zijn oproep viel in dovemansoren, zo blijkt nu.

Donderdag schakelde Trump nog een versnelling hoger in een reactie op het dreigement van de Noord-Koreanen om het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan te bombarderen. Trump verdedigde zijn eerdere, controversiële "belofte" om de Noord-Koreaanse bedreigingen te beantwoorden "met vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft gezien", en stelde vervolgens dat hij "misschien nog niet hard genoeg had gesproken".

Onze partners