Trump bezoekt slachtoffers van overstromingen Houston

© AFP

President Donald Trump vloog zaterdag voor de tweede keer naar het rampgebied in Houston. Deze keer ontmoette hij ook slachtoffers van de overstromingen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag kinderen geknuffeld in een noodopvang voor slachtoffers van de orkaan Harvey, voordat hij eten uitdeelde aan de tijdelijke bewoners van een stadion in Houston. De president reed zaterdag door gebieden die door de storm getroffen werden.

Trump beloofde hulp van de regering voor de inwoners van de vierde stad van de Verenigde Staten, terwijl het water begon te zakken en de omvang van de schade duidelijker werd. Het aantal doden door de storm overschreed de 50 en zal wellicht nog stijgen naarmate de autoriteiten de overstroomde huizen inspecteren, vernam de krant Houston Chronicle van plaatselijke functionarissen.

Trump was vergezeld van first lady Melania en het hoofd van de federale rampendienst FEMA (Federal Emergency Management Agency). Het was zijn tweede bezoek aan Texas deze week.

De president zei aan verslaggevers dat de regeringsinspanningen om de slachtoffers van de storm te helpen, “goed onthaald” werden. Hij hoopt dat zijn verzoek om onmiddellijke hulp snel goedgekeurd wordt door het Congres. “Ze zijn echt blij met wat er aan de gang is”, zei Trump over zijn gesprekken met slachtoffers over de reactie van de regering.

Het Witte Huis vroeg het Congres vrijdagavond 7,85 miljard dollar noodfondsen goed te keuren om de schade aan te pakken. Dit cijfer werd al snel gevolgd door een ander verzoek van 6,7 miljard dollar.

Trump zou ook naar de naburige staat Louisiana reizen, waar Harvey een tweede keer aan land ging, met zware regenval aan de grens met Texas.

Al 440.000 mensen hebben een aanvraag voor federale hulp gedaan. Slechts een klein deel van de slachtoffers van de watersnood in Texas is verzekerd tegen overstroming.

Harvey kan volgens de eerste schattingen de duurste natuurramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten worden. Ondertussen bouwt zich boven de Atlantische Oceaan de volgende potentieel gevaarlijke storm op. “Irma” is volgens het Hurricane Center zaterdag verder op weg richting de Kleine Antillen en trekt mogelijk begin volgende week als orkaan over de eilandengroep.

Partner Content