TROONSOPVOLGING – Di Rupo: ‘Wij bekokstoven geen scenario’s in kelder bij kaarslicht’

De regering is niet bezig met het bekokstoven van scenario’s bij kaarslicht in de kelder van één of ander café over de troonsopvolging van koning Albert. Dat zegt premier Elio Di Rupo.

– Het land hervormen – De begroting op orde stellen – De koopkracht ondersteunen – De economie herstellen De regering is bezig met van alles behalve de opvolging van koning Albert, zegt premier Elio Di Rupo.

De opvolging van koning Albert II door kroonprins Filip is nog nooit bediscussieerd binnen de schoot van de regering. Dat heeft premier Elio Di Rupo in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken geantwoord op vragen van Theo Francken (N-VA).

Aanleiding voor de vragen van de Vlaamsnationalist waren recente artikelen over het onderwerp. Hij wilde weten of het klopt dat de premier het de koning zelf uit het hoofd zou hebben gepraat nog dit jaar af te treden, zoals afgelopen weekend een bron in Het Laatste Nieuws stelde.

Francken koppelde daaraan zijn pleidooi om van de gelegenheid gebruik te maken om over te stappen naar een protocollaire monarchie.

Kelder bij kaarslicht

“Ik wil u niet teleurstellen, maar de regering is geen scenario’s aan het bekokstoven in de kelder van één of ander café bij kaarslicht”, antwoordde de premier. “Het onderwerp is nog nooit bediscussieerd binnen de regering”.

Economie herstellen

Alle energie van zijn ploeg gaat naar het land hervormen, de begroting op orde stellen, de koopkracht ondersteunen en de economie herstellen, luidde het.

Di Rupo kreeg van Francken en van Barbara Pas (Vlaams Belang) ook vragen over de stand van zaken bij de hervorming van de dotaties aan de koninklijke familie.

Dotaties

Volgens de eerste minister vonden er al tal van bilaterale vergaderingen plaats over technische aspecten. Van zodra de besprekingen op technisch vlak zijn afgerond, kunnen de acht partijen van de institutionele meerderheid de discussie op politiek niveau behandelen. Dat kan al nadat de teksten over het tweede luik van de staatshervorming bij de Raad van State zijn ingediend. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content