Troonsafstand - "Je kan de grondwet niet verkrachten" (CD&V-voorzitter Beke)

04/07/13 om 07:58 - Bijgewerkt om 07:58

Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke moet het debat over de hervorming van de monarchie wachten tot na de verkiezingen volgend jaar. Volgens Beke bewijzen onder meer de krantencommentaren dat er in ons land nog een groot draagvlak is voor het koningschap.

Troonsafstand - "Je kan de grondwet niet verkrachten" (CD&V-voorzitter Beke)

© Belga

CD&V-voorzitter Wouter Beke is nog steeds voorstander van een meer protocollaire rol voor de koning. Maar dat debat kan ten vroegste na de verkiezingen van mei volgend jaar gevoerd worden, want op dit moment werden de betreffende artikelen van de grondwet niet voor herziening vatbaar verklaard. "Je kan de grondwet niet verkrachten", zo zie Beke in het Radio 1-programma De Ochtend.

Tweederdemeerderheid

"We kunnen het debat aangaan door bij de ontbinding van het parlement in mei die artikelen voor herziening vatbaar te verklaren, maar vandaag is het grondwettelijk niet mogelijk om dat te veranderen", stelde Beke. "In een tweede fase zal een nieuwe tweederdemeerderheid gezocht moeten worden om daar een andere invulling aan te geven."

Draagvlak

CD&V staat ook open voor zo'n andere invulling, waarbij de koning bijvoorbeeld niet langer de wetten en koninklijke besluiten zou tekenen. De partij wil ook het genaderecht van de koning bekijken.

"Het koningschap past niet echt bij moderne democratieën, maar in België is er een groot draagvlak voor en er is ook niemand die dat echt betwist, als ik kijk naar de krantencommentaren vandaag en naar de reacties van de politieke partijen", aldus Beke. "De vraag is hoe in het nieuwe België die nieuwe monarchie haar rol zal kunnen vervullen." (Belga/EE)

Onze partners