TreinTramBus: 'De maat is vol'

01/02/12 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Reizigersvereniging TreinTramBus reageert woedend na de spontane staking bij de NMBS: de staking komt amper twee dagen na een 24-urenstaking. 'De maat is vol'.

TreinTramBus: 'De maat is vol'

© Belga

Het treinverkeer werd woensdagochtend ontregeld door een wilde staking van een deel van het treinpersoneel in het station Brussel-Zuid.

"De werkonderbreking komt totaal onverwacht en kan daarom absoluut niet. Anders dan bij de 24-urenstaking van afgelopen maandag konden de reizigers niet naar alternatieven zoeken", aldus Jan Vanseveren woordvoerder van TreinTramBus.

Vijf stakingen op iets meer dan een maand

TreinTramBus hekelt ook de frequentie van de stakingen. Op iets meer dan een maand tijd zijn er maar liefst vijf stakingsdagen geweest: twee aangekondigde stakingen en drie wilde acties. De trein krijgt zo stilaan het imago van een erg onbetrouwbaar vervoermiddel, luidt het. "Wij respecteren het stakingsrecht, maar vragen dat dit aan bepaalde regels wordt onderworpen. Zo moet eerst het overleg alle kansen krijgen, en moet een staking worden aangekondigd", stelt Vanseveren.

"Deze staking is een gevolg van een discussie over de arbeidsorganisatie. We krijgen sterk de indruk dat enkele spoormannen en -vrouwen bij zowat elk meningsverschil naar het stakingswapen grijpen", aldus nog Vanseveren. "De reiziger is hiervan de dupe, terwijl hij geen partij is in dit conflict."

Minder overleg over verlof

De treinbegeleiders die in het station van Brussel-Zuid spontaan actie voerden, zijn bang dat ze minder over hun verlof zullen kunnen overleggen omdat de dienst die de werkregeling opmaakt verhuist naar een ander gebouw. daardoor zullen de treinbegeleiders minder direct contact hebben met de mensen die de uurroosters opstellen.

"Er is een tekort aan treinbegeleiders, maar door onderlinge contacten probeerden ze hun verlof toch te regelen. Door de verhuis vrezen de treinbegeleiders dat de roosters op een onpersoonlijke en elektronische manier zullen worden opgesteld", aldus Luc Piens van ACV Transcom. Volgens Piens was er vooraf geen sociaal overleg over de verhuis van de permanentie.

Onderhandelingen

Er zijn onderhandelingen tussen de spoordirectie en de bonden, waarbij volgens Piens enkele treinbegeleiders aanwezig zijn. "We hebben de mensen intussen wel gevraagd weer aan het werk te gaan", luidt het.

Door de actie van de treinbegeleiders werden voor 10.00 uur een 60-tal treinen afgeschaft, aldus Bart Crols, de woordvoerder van de NMBS. Daarnaast waren er door verschillende storingen op het spoornet her en der vertragingen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners