Treinstaking: helft van de treinen afgeschaft

11/12/14 om 06:48 - Bijgewerkt om 08:28

Door een 24 urenstaking op het spoor rijdt donderdagochtend slechts de helft van de treinen. "De hinder is verspreid over het hele land", zegt NMBS-woordvoerster Frieke Neyrinck.

Treinstaking: helft van de treinen afgeschaft

© Reuters

Tot de staking werd opgeroepen door de treinbestuurdersvakbond ASTB. De woordvoerster meldt onder meer grote verstoringen op de lijnen vanuit Oostende, Leuven, Hasselt en Namen. Op de lijn Oostende-Brussel bijvoorbeeld rijdt slechts een kwart van de treinen; op de lijn Leuven-Brussel is dat amper een vijfde.

Premies en lonen

De staking is een initiatief van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB), een niet-erkende vakbond bij de NMBS. De treinbestuurdersbond wil een harmonisering van de premies en een aanpassing van het baremiek verloningssysteem. De actie startte donderdagochtend om 3 uur en duurt 24 uur.

De socialistische overheidsvakbond ACOD Spoor vindt de staking ongepast. "We weten in feite niet goed waarom ze staken", zegt ACOD Spoor-topman Jean Pierre Goossens. "Dit breekt de solidariteit tussen alle werknemers", aldus de ACOD-er. Hij vermoedt dat er meer achter de acties zit en dat het hen om "dotaties" is te doen. Nog volgens de ACOD-er zou de ASTB misleidende pamfletten hebben uitgedeeld.

Minder stakingsdagen

De teller van stakingsdagen bij het spoor zal in 2014 daarmee eindigen op tien, tegen achttien vorig jaar. Dat schrijft L'Echo. Het cijfer van tien is inclusief de staking van de treinbestuurdersvakbond ASTB donderdag en de nationale staking van 15 december.

Van de tien stakingsdagen - waarvan er vier wilde stakingen waren - hadden er slechts drie te maken met problemen binnen de NMBS. De zeven andere werden georganiseerd om maatregelen van de regering-Michel aan de kaak te stellen.

In 2013 telde de NMBS achttien stakingsdagen, waarvan twee wilde stakingen.

Volgens L'Echo namen ongeveer 3.000 spoorweglui deel aan de provinciale actiedagen die werden georganiseerd door het nationale vakbondsfront. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners