Treinramp Wetteren ‘volledig te wijten aan treinbestuurder’

Treinramp Wetteren © Belga

De treinramp in het Oost-Vlaamse Wetteren drie jaar terug, waarbij het giftige acrylnitril vrijkwam en een 64-jarige man in zijn woning in Wetteren overleed, is ‘volledig en uitsluitend te wijten aan de fout van de treinbestuurder’.

Dat zegt de afdeling Dendermonde van het Oost-Vlaamse parket in een motivering van de eindvordering, waarbij niemand strafrechtelijk vervolgd wordt omdat er ‘geen technische of veiligheidstekortkomingen kunnen worden ten laste gelegd aan anderen dan de treinbestuurder’, die overleden is.

Op 4 mei 2013 ontspoorden in Wetteren om 01.58 uur zeven wagons van een konvooi met achttien wagons. Drie wagons raakten doorboord en de giftige stof acrylnitril kwam vrij. Eén buurtbewoner, de 64-jarige Willy Van Poucke, overleed ’s namiddags nadat hij giftige dampen uit de riolering zou hebben ingeademd. Uiteindelijk werden bijna 2.000 mensen geëvacueerd en werden er duizenden bloedstalen genomen van de getroffen inwoners van Wetteren.

De Nederlandse machinist die op het moment van de ramp de trein bestuurde, overleed in 2015. Na drie jaar onderzoek stelde het parket op 27 mei 2016 de eindvordering, waarbij ‘ontslag van onderzoek wegens overlijden’ wordt gevorderd. ‘Het openbaar ministerie komt immers op basis van alle elementen in het dossier tot het besluit dat het ongeval volledig en uitsluitend te wijten is aan de fout van de treinbestuurder. Gezien de treinbestuurder overleden is, kan hij niet meer strafrechtelijk vervolgd worden’, zegt parketwoordvoerster Katrien Borms.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content