Treinen rijden 3 kilometer per uur trager dan twee jaar geleden

18/10/16 om 07:45 - Bijgewerkt om 07:41

Treinen rijden gemiddeld 84 kilometer per uur, twee jaar geleden ging het nog drie kilometer per uur sneller.

Treinen rijden 3 kilometer per uur trager dan twee jaar geleden

NMBS © BELGA

De gemiddelde snelheid van de trein lag in 2015 2,9 kilometer per uur lager dan in 2013. Dat heeft minister van Mobiliteit François Bellot gemeld in de Kamer, aldus Het Nieuwsblad.

Treinen rijden gemiddeld 84 kilometer per uur, twee jaar geleden ging het nog drie kilometer per uur sneller. Vooral op de lijnen Brugge-Brussel Zuid, Brussel Noord-Luik en Charleroi-Brussel Zuid ben je langer onderweg, zo'n 2 tot 7 minuten naar gelang de verbinding.

'Treinen met vertraging rijden stipt'

De NMBS heeft twee jaar geleden zijn spoorplan hertekend en extra marge genomen op de snelheid. "We moeten dat doen omdat er meer treinen op het spoor rijden, er veel werken op de rails zijn en reizigers meer tijd krijgen om op en af te stappen", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

"Die reistijden moeten ­ambitieuzer", stelt Kamerlid Inez De Coninck (N-VA), die de parlementaire vraag stelde. "Treinen die minder dan 6 minuten ­achterliggen op schema, zijn voor de NMBS nog altijd stipte treinen. We eisen dat ze die marge terugbrengen naar 5 minuten." (Belga/TE)

Onze partners