Tragisch toeval of bewust? 'Steve Stevaert liet zich in verkrachtingsdossier nooit bijstaan door advocaat'

04/04/15 om 14:25 - Bijgewerkt op 05/04/15 om 10:02

Steve Stevaert kreeg een week voor zijn dood niet één maar twee oproepingsbrieven van het gerecht. Van de oproepingsbrief voor de verkrachtingszaak bracht hij zijn advocaat niet op de hoogte. Mogelijk bewust, maar het kan ook zijn dat hij niet aandachtig genoeg was geweest.

'Stevaert liet zich in verkrachtingsdossier nooit bijstaan door advocaat'

Steve Stevaert © Belga

Steve Stevaert, de voormalige SP.A-politicus en minister van Staat die donderdag overleed, is vorig jaar wel degelijk thuis opgepakt door de politie en naar Brussel gebracht voor ondervraging in de zaak rond de vermeende verkrachting. Dat hebben gerechtelijke bronnen bevestigd aan de nieuwsredactie van VTM. Hij is daarbij ook geconfronteerd met de vrouw die hem beschuldigde. Toch wilde hij blijkbaar geen advocaat. Hij was er wel van op de hoogte dat hij vervolging riskeerde.

Twee oproepingsbrieven

De oud-politicus heeft zich in het verkrachtingsdossier echter op geen enkel moment laten bijstaan door een advocaat, meldde ook de krant De Morgen al. Dat is ook de reden waarom zijn advocaat, Jean-Philippe Mayence, niet op de hoogte was van de oproepingsbrief, die een week voor de dood van Stevaert naar zijn cliënt werd gestuurd.

In die oproepingsbrief werd Stevaert gevraagd naar de raadkamer te komen, waar beslist zou worden over zijn doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Volgens Stevaert zelf was hij daar echter niet van op de hoogte.

Dat is mogelijk, want nu blijkt dat hij die dag niet één maar twee oproepingsbrieven heeft gekregen. De oud-burgemeester van Hasselt ontving namelijk nog een oproepingsbrief voor een oude afpersingszaak door een prostituee. Die twee brieven zien er, op het dossiernummer na, hetzelfde uit. Mogelijk heeft hij dat niet gezien.

Al dan niet bewust

Na de twee oproepingsbrieven stuurde Stevaert zijn advocaat naar de afpersingszaak, waarvan hij weet dat ze geseponeerd zal worden. Maar van de oproepingsbrief voor de verkrachtingszaak, brengt hij zijn advocaat, al dan niet bewust, niet op de hoogte.

Lees meer over:

Onze partners