Touring: 'BIVV mag niet ontmanteld worden'

05/07/11 om 11:43 - Bijgewerkt om 11:43

Mobiliteitsorganisatie Touring vindt onder andere de 'ontmanteling' van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) een slechte zaak in de nota van Di Rupo.

Touring: 'BIVV mag niet ontmanteld worden'

© belga

'Deze versplintering noodzaakt immers een nieuw te creëren overlegorgaan om tot federale campagnes te komen en uit te voeren. Aan de ene kant pleit de formateur voor meer overleg tussen de gewesten en anderzijds gaat hij een probleem dat helemaal niet stopt aan gewestgrenzen, laat staan landsgrenzen, opsplitsen', zegt de mobiliteitsorganisatie.

Dat standpunt heeft Touring ook voor het sanctierecht en de boetes. 'We riskeren een verschillend boetetarief in de verschillende gewesten en dit voor identieke overtredingen.'

De organisatie hekelt ook dat de rijopleiding regionaal wordt, maar de uitreiking van het rijbewijs federaal blijft. Een extra filiaal binnen de NMBS waarin het Gewestelijk Expresnet (GEN) geparkeerd wordt, en waarin de federale en gewestelijke overheden vertegenwoordigd zijn, zal de coördinatie binnen de spoorwegen volgens Touring niet ten goede komen.

Positief

Positief vindt Touring dat de gewesten zullen verplicht worden om overleg te plegen inzake wegenwerken, mobiliteit en verkeersveiligheid.

Daarbij illustreert de mobiliteitsorganisatie nogmaals haar gespannen relatie met de Brusselse overheid. 'We denken dat het vooral voor het Brussels gewest aanpassen zal zijn. Gedaan met op een eilandje te werken zonder zich te bekommeren om de gevolgen van mobiliteitsbeslissingen voor de andere gewesten.'

Pendelaarstaks onbespreekbaar

Voor Touring blijft een 'pendelaarstaks' wel onbespreekbaar. Voor de herfinanciering van Brussel stelt Di Rupo onder andere steun van het Vlaams en Waals gewest voor, waarbij rekening wordt gehouden met de pendelaars. (Belga/SD)

Onze partners