Tot 1,4 kg CO2 voor liter halfvolle melk

(Belga) Om een liter UHT halfvolle melk te produceren, wordt 1,4 kilogram CO2 uitgestoten. Dat blijkt uit een analyse van de milieu-impact van veehouderijproducten, waarover de Gentse Universiteit vandaag bericht.

De koolstofvoetafdruk van koemelk schommelt tussen 0,9 en 1,2 kg CO2-equivalenten per kilogram rauwe melk. Voor rundvlees ligt de “carbon footprint” tussen 11,6 en 14,6 kg CO2-equivalenten per kg levend gewicht en tussen 22,2 en 25,4 kg CO2-equivalenten per kg ontbeend vlees. Varkensvlees ten slotte heeft een bijdrage van 3,1 tot 4,2 kg CO2-equivalenten per kg levend gewicht en van 4,8 tot 6,4 kg CO2-equivalenten per kg ontbeend vlees. Hoewel de toegepaste methodologie nauw aansluit bij internationale richtlijnen, is het volgens de universiteit niet mogelijk om de eindwaardes van diersoorten, productgroepen of internationaal onderzoek te vergelijken. “Bovendien is de vergelijking met andere sectoren, zoals bijvoorbeeld groenten- en fruitsector, volledig uit den boze omdat de veehouderij te maken heeft met broeikasgassen zoals methaan en lachgas”, aldus Valerie Vandermeulen en Ray Jacobsen van de vakgroep Landbouweconomie. “Deze gassen dragen immers veel meer bij tot klimaatsopwarming dan CO2 op zich. Één kg methaan bijvoorbeeld komt overeen met 25 kg CO2-equivalenten, één kg lachgas met 298 kg CO2-equivalenten.” Daarnaast heeft ook de samenstelling van het veevoeder een belangrijke impact op de koolstofvoetafdruk. Voor de berekening werden de landbouwsector en verwerking van de veehouderijproducten in detail onderzocht. (KME)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content