Torfs vraagt oprichting onderzoekscommissie

14/09/10 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

Zijn partij CD&V is daar geen voorstander van en verkiest een bijzondere commissie.

Kerkjurist Rik Torfs wil een parlementaire orderzoekscommissie die alle vormen van seksueel misbruik binnen gezags- of therapeutische relaties zou onderzoeken. Zijn partij CD&V verkiest een bijzondere commissie.

Torfs zei dinsdag op Radio 1 dat de politiek iets moet ondernemen in het debat over seksueel misbruik. De pedofilieschandalen in de kerk moeten het vertrekpunt zijn, maar hij wil zich daar niet toe beperken.

Volgens hem moet er een commissie worden opgericht voor alle slachtoffers van seksueel misbruik. 'Er zijn ook in andere gezagsrelaties en therapeutische relaties problemen die moeten bekeken worden'.

Verschillende politieke partijen hebben er al op aangedrongen dat de onthullingen over kindermisbruik zouden onderzocht worden.

Bijzondere commissie

CD&V, de partij van Torfs, pleitte dinsdag voor de oprichting van een bijzondere parlementaire commissie die zou werken rond seksueel misbruik binnen alle gezagsrelaties, dus niet alleen misbruik door geestelijken.

De commissie zou volgens CD&V moeten bekijken wat er kan verbeteren op het vlak van justitie (bijvoorbeeld de verjaring van seksuele misdrijven) en hulpverlening om seksueel misbruik aan te pakken.

Omdat de commissie zowel federale als gemeenschapsbevoegdheden zou behandelen, wil CD&V dat ze wordt opgericht in de Senaat.

Volgens partijvoorzitter Wouter Beke is de oprichting van een gemengde bijzondere commissie meer opportuun dan een parlementaire onderzoekscommissie.

Als een onderzoekscommissie parallel met een lopend gerechtelijk onderzoek wordt geïnstalleerd, loopt men het risico dat beide onderzoeken met elkaar in samenloop raken. Daardoor kan het gerechtelijk onderzoek eventueel gehinderd worden door het parlementair onderzoek, aldus Beke.

Onze partners