Torfs roept Vangheluwe op stap te zetten

07/09/10 om 21:00 - Bijgewerkt om 21:00

De kerkjurist roept de voormalige bisschop daartoe op na de bekentenis van kardinaal Danneels.

Torfs roept Vangheluwe op stap te zetten

© Belga

Kerkjurist en CD&V-senator Rik Torfs roept voormalig bisschop Roger Vangheluwe op zelf een stap te zetten in verband met de zaak van kindermisbruik waarbij hij betrokken is. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd in Terzake op Canvas.

Kardinaal Godfried Danneels heeft in Knack toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt in de zaak-Vangheluwe. Dat hij nooit het ontslag van de Brugse bisschop heeft geëist nadat die bekend had jarenlang zijn neef seksueel te hebben misbruikt, beschouwt hij als een zware beoordelingsfout.

Na die geste van Danneels roept Torfs Vangheluwe op om zelf ook een stap te zetten. Hij suggereert dat de ex-bisschop de laïcisering kan aanvragen, waardoor hij wordt teruggebracht tot de lekenstaat en niet meer als priester of bisschop door het leven gaat.

Torfs wijst erop dat dat de straf zou geweest zijn die Vangheluwe had gekregen mochten de feiten niet verjaard zijn. 'Dat is misschien een straf die de paus hem zou kunnen opleggen, maar ik zou hem nu willen vragen: doe dat zelf', aldus Torfs.

Hij meent dat Vangheluwe dat zou moeten doen uit respect voor het slachtoffer, voor hemzelf en voor de Kerk, die heel zwaar gehavend uit de zaak komt.

Onze partners