Torfs en KU Leuven weerleggen beschuldigingen

07/06/10 om 20:39 - Bijgewerkt om 20:39

Rik Torfs (CD&V) ontkent dat de KU Leuven hem ernstige feiten ten laste legt. Volgens de universiteit heeft een audit geen overtredingen van wettelijke bepalingen vastgesteld.

Rik Torfs (CD&V) ontkent dat de KU Leuven hem ernstige feiten ten laste legt. DeWereldMorgen.be had dat maandag gemeld. Ook de KU Leuven ontkent de beweringen van de website.

DeWereldMorgen.be meldde maandag dat de interne audit van de KU Leuven de handel en wandel van Rik Torfs, professor kerkelijk recht en nummer twee op de CD&V-Senaatslijst, zou onderzoeken.

Volgens de website zijn de feiten die Torfs ten laste worden gelegd 'ernstig'. Er was sprake van verduistering van publieke middelen, wanbeheer en normvervaging.

De feiten zouden aan het licht gekomen zijn na klachten van collega's van Torfs. Eén feit zou rond valse facturen draaien.

Torfs ontkende maandagavond formeel dat de KU Leuven hem ernstige feiten ten laste legt. Volgens de professor werd de audit afgesloten zonder dat er problemen werden vastgesteld.

Boeken

DeWereldMorgen.be schrijft onder meer dat Torfs in 2003 vaststelde dat niet alle kredieten van een onderzoeksfonds waren opgebruikt.

De Leuvense uitgeverij Peeters stuurde daarop op zijn verzoek drie facturen (goed voor in totaal 37.700 euro) voor de levering van telkens 100 tot 150 exemplaren van zes verschillende boeken.

Alleen werd die stapel boeken nooit geleverd op de Tiensestraat in Leuven waar de faculteit Kerkelijk Recht huist, zo luidt het.

In een reactie liet Torfs maandagavond weten dat alles op de normale manier is verlopen en dat er absoluut niets aan de hand is.

Dat geldt volgens hem ook voor het bestellen van grote aantallen wetenschappelijke boeken. Dat is volgens de professor de normale manier om uitgevers ertoe te brengen dergelijke commercieel risicovolle boeken te drukken.

'Dat gebeurt hier zowel als in het buitenland. De boeken zijn wel degelijk geleverd en worden nadien cadeau gedaan aan bijvoorbeeld gastprofessoren', aldus Rik Torfs.

'Geen overtredingen wettelijke bepalingen'

Hij kreeg steun van de KU Leuven. In een mededeling wees de universiteit erop dat bij een audit in de faculteit Kerkelijk Recht, waar Torfs actief is, geen overtredingen van wettelijke bepalingen werden vastgesteld.

'Na afloop van de audit zijn aanbevelingen gedaan om administratieve en beheersmatige processen aan te passen, wat intussen opgestart is. De auditprocedure is hiermee afgesloten', aldus de K.U.Leuven.

De universiteit wijst er op dat de audit bij Kerkelijk Recht deel uitmaakt van een meerjarenprogramma van systematische controles bij alle eenheden van de universiteit.

DeWereldMorgen.be maakte maandag ook melding van een andere klacht die onderzocht werd. Die zou gaan over het 'veelvuldige gebruik van de Visakaart voor privédoeleinden'. Ze vermeldt ook het 'dubbel laten terugbetalen van reiskosten'.

Lees meer over:

Onze partners