Torfs en Eyskens nuanceren reactie CD&V

06/01/11 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:32

CD&V krijgt forse kritiek voor zijn reactie op de nota van Vande Lanotte. Rik Torfs en Mark Eyskens ontkennen dat hun partij de onderhandelingen opblaast.

Torfs en Eyskens nuanceren reactie CD&V

© Belga

N-VA en vooral CD&V krijgen forse kritiek voor hun reactie op de nota van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A). Senator Rik Torfs en minister van staat Mark Eyskens (beiden CD&V) nuanceerden donderdag de officiële boodschap van hun partij.

Zowel CD&V als N-VA wil een bijsturing van de nota op "essentiële punten", alvorens weer met de zeven onderhandelende partijen aan tafel te gaan. Volgens SP.A en Groen! trekken ze daarmee de stekker uit de onderhandelingen.

Torfs ontkende op Radio 1 dat zijn partij de onderhandelingen heeft opgeblazen. "Wij proberen net bouwstenen aan te reiken om tot goede onderhandelingen te komen," zei hij.

"Er zijn twee mogelijkheden: zo sterk mogelijk aan de onderhandelingen beginnen met een zo groot mogelijke consensus over zoveel mogelijk punten en dan efficiënt onderhandelen, of nu al maar beginnen met timing en themata en dan pas komen tot de grote amendementen." CD&V verkiest het eerste onder het motto 'goed begonnen is half gewonnen'.

Ook Eyskens haastte zich om te benadrukken dat zijn partij de stekker niet uittrekt. "Wie de stekker eruit trekt, riskeert zich te elektrocuteren", zei hij.

De minister van staat loofde de "zeer aanzienlijke tegemoetkomingen aan de Vlaamse verzuchtingen" in de nota van de bemiddelaar. "Vande Lanotte heeft een geweldige prestatie geleverd", zalfde Eyskens.

Alle zeven partijen hebben bezwaren, concludeerde Eyskens. Het komt er volgens hem nu op aan om met de nota Vande Lanotte voort te onderhandelen, eventueel met een bijlage bij de nota met de bezwaren.

Marie De Clerck, CD&V-schepen in Wevelgem en dochter van justitieminister Stefaan De Clerck, had woensdagavond via Twitter laten weten ontgoocheld te zijn in haar partij. "Had nu toch een positief signaal verwacht. Dit land moet vooruit," schreef ze.

Onze partners