‘Topvrouwen die quota verwerpen geven bijzonder fout signaal’

Femma © BELGA

De Vrouwenraad en Femma reageren ontsteld op de negatieve houding van CEO’s en voorzitsters tegenover vrouwenquota.

De quota voor vrouwen in raden van bestuur verwerpen is een “bijzonder fout signaal”. Dat heeft Magda De Meyer, voorzitster van de Vrouwenraad, verklaard. Ze reageert daarmee op een artikel in De Standaard, waarin zeven vrouwelijke CEO’s en voorzitsters zich uitspreken tegen meer quota voor vrouwen. Ook vrouwenorganisatie Femma reageert ontsteld: “Die zeven topvrouwen vertegenwoordigen zeker niet alle Belgische vrouwen aan de top.”

“Ik vind het bijzonder erg dat dergelijke topvrouwen zo’n fout signaal uitzenden”, aldus De Meyer. “Het is jammer voor alle vrouwen die, ondanks hun vele kwaliteiten, het glazen plafond nog niet hebben kunnen doorbreken.”

Onevenwicht

De Meyer verwijst daarbij naar de cijfers: slechts drie van de 35 CEO’s van de Belgische beursgenoteerde bedrijven die de krant eerder besprak zijn vrouw. “Er is dus nog een lange weg te gaan”, klinkt het. “Zolang dat onevenwicht bestaat, blijven de quota absoluut nodig.”

Riet Ory, adjunct-algemeen directeur bij vrouwenorganisatie Femma, sluit zich daarbij aan: “De quota blijven absoluut nodig. Die zeven vrouwen spreken trouwens niet voor alle Belgische vrouwen in raden van bestuur. Er zijn er ook heel wat die zich wel heel duidelijk vóór quota uitspreken.”

‘Schaarste wordt in twee gedeeld’

'Topvrouwen die quota verwerpen geven bijzonder fout signaal'
© BELGA

Ook het voorstel van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten om kersverse vaders een deel van het moederschapsverlof te laten overnemen van de moeders, vinden de vrouwenorganisaties “geen goed idee”. “Uiteraard moeten er maatregelen komen om de combinatie werk en gezin makkelijker te maken voor vrouwen, maar hiermee deel je de schaarste gewoon nog eens in twee”, aldus De Meyer. “Wij pleiten juist voor een verdubbeling van het vaderschapsverlof van tien naar twintig dagen. Ook vaders moeten een band kunnen vormen met hun kind.”

Bij Femma klinkt eenzelfde geluid: “Mevrouw Rutten vergeet in haar voorstel rekening te houden met het kindperspectief. Vrouwen moeten inderdaad medisch gezien maar acht weken rusten na de bevalling, maar voor baby’s is het essentieel dat ze in de eerste weken na de geboorte bij de ouders zijn. De vijftien weken moederschapsrust zijn dus zeker niet overdreven”, aldus Ory.

De quotawet werd in 2011 goedgekeurd. Vanaf 2017 moeten de raden van bestuur van grote ondernemingen en overheidsbedrijven verplicht uit minstens een derde vrouwen bestaan. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content