Topministers vergaderen voor het eerst sinds aanslagen over begroting

Kasteel van Hertoginnedal © BELGA

Premier Charles Michel (MR) zit voor het eerst sinds de aanslagen van Brussel samen met enkele ministers om zich te buigen over de begrotingscontrole.

De topministers van de regering-Michel zitten opnieuw samen op Hertoginnedal om zich over de begrotingscontrole te buigen. Het gaat om de eerste vergadering sinds de aanslagen van 22 maart in Brussel.

Voor aanvang wilde geen van de ministers iets kwijt aan de verzamelde pers. De beveiliging leek trouwens aangescherpt, met een politiewagen die zich ostentatief aan de toegangspoort van het domein parkeerde.

Evenwicht in 2018

Volgens het monitoringcomité, dat de begroting van nabij opvolgt, moeten premier Charles Michel (MR)en zijn ploeg op zoek naar 2,2 miljard euro om de begroting voor dit jaar op koers te houden. Het alternatief om het pad naar een evenwicht in 2018 aan te houden, zou een inspanning van 3,2 miljard euro vergen.

De regering koos al snel om voor 2,2 miljard euro te gaan. Maar na de aanslagen in Brussel lagen de gesprekken bijna twee weken stil. Daags voor die rampzalige dinsdag viel te horen dat nog steeds gebikkeld werd over de precieze omvang van de te leveren inspanning, met tal van kanttekeningen bij de cijfers van het monitoringcomité.

Heractivering van langdurig zieken

Discussiepunten bleven naar verluidt de afgesproken maar nog niet volledig uitgevoerde maatregelen, genre karaattaks en de heractivering van langdurig zieken. Net als de asiel- en veiligheidsfacturen die van Europa minstens deels uit de begroting mogen blijven.

De enige deadline is volgens premier Charles Michel eind april, wanneer Europa tekst en uitleg verwacht. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content