Topministers bereiken akkoord over begroting

© Belga

Het federale kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de begrotingscontrole voor 2012.

Het federale kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de begrotingscontrole voor 2012. De topministers moesten op zoek naar 811 miljoen euro om het federale begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot nog 2,4 procent van het bbp. Het geheel van de Belgische overheden komt zo uit op een tekort van nog 2,8 procent. De regering maakt zich sterk dat de burgers de bijsturingen niet zullen voelen.
“De regering heeft de begrotingscontrole 2012 afgerond”, zei premier Elio Di Rupo na afloop van het begrotingsoverleg. “De federale regering respecteert dus haar engagement om het begrotingstekort voor entiteit I in 2012 te beperken tot 2,4 procent van het BBP en dus 2,8 procent voor heel België.”

Vooral technische ingrepen
Eerder raakte al bekend dat het vooral om technische ingrepen zou gaan, zoals het uitstellen, bevriezen en schrappen van bepaalde uitgaven. “We hebben alle uitgaven en inkomsten dubbel geverifieerd met het oog op een strikte beheersing en alle ramingen geactualiseerd met de laatst beschikbare gegevens”, bevestigde Di Rupo.

“We zijn in de eerste plaats met de kam door alle uitgaven gegaan en hebben ons voor de rest van het jaar beperkt tot de strikt noodzakelijke uitgaven”, liet ook kersvers liberaal vicepremier Alexander De Croo weten. De Open Vld’er toonde zich alvast tevreden dat België op die manier “aansluit bij de top van Europa” en “het vertrouwen van de internationale markten bevestigt”.

Veel concrete cijfers vielen dinsdagavond echter nog niet te rapen.

Defensie en spoorwegen
Eerder raakte al bekend dat zo’n 200 miljoen euro aan niet-samendrukbare uitgaven bevroren blijven. Daarnaast haalt de regering onder meer zo’n veertig miljoen euro bij Defensie, door het uitstellen van een reeks betalingen tot volgend jaar.

Ook in de gezondheidszorg en bij de NMBS vielen nog wat “technische” verschuivingen, besparingen en ongebruikte middelen (onderbenuttingen) te rapen. Eerder op de avond liet MR-vicepremier Didier Reynders al verstaan dat op een begroting zo groot als die van de spoorwegen meestal nog wel wat geschoven kan worden.

Geen nieuwe belastingen
Van nieuwe belastingen is in elk geval geen sprake, bevestigt men langs verschillende kanten. En ook het “doorschuiven van lasten naar de gemeenschappen en gewesten” via de geüsurpeerde bevoegdheden zou dit keer niet gebeuren.

Op het kabinet van minister van Financiën Steven Vanackere onderstreept men dan weer dat er geen vertraagde terugbetaling komt van de belastingen. De 300 miljoen euro die de CD&V’er had voorbehouden voor de versnelde inkohiering van de belastingaangiften werd dus niet aangesneden om de begroting te doen kloppen.

Tot slot hielpen ook een aantal meevallers – zoals de lagere rentelasten door de erg voordelige rentevoet die België momenteel geniet – de regering nog een handje.

2013

Woensdag starten Di Rupo en co met de opmaak van de begroting voor 2013. Om 14 uur blazen ze opnieuw verzamelen, meldt de woordvoerder van de premier. PS-kopstuk Laurette Onkelinx herhaalde eerder op de avond nog dat die oefening heel wat moeilijker zal worden. Al is intussen duidelijk dat er – via een ESR-correctie op de eerdere schattingen – uiteindelijk 3,5 in plaats van 3,7 miljard euro gevonden zal moeten worden, zo valt nog te horen. (Belga/INM/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content