Topman Pairi Daiza eist stopzetting 'oneerlijke' Vlaamse subsidies aan Zoo en Planckendael

25/03/14 om 07:40 - Bijgewerkt om 10:01

De topman van Pairi Daiza eist dat de Vlaamse overheid haar subsidies aan de Zoo in Antwerpen en dierenpark Planckendael in Mechelen stopzet. Vlaams vice-minister-president Geert Bourgeois reageert dat de Zoo van Antwerpen als vzw een sterke maatschappelijke functie heeft.

De topman van het park Pairi Daiza in Henegouwen, Eric Domb, eist dat de Vlaamse overheid haar subsidies aan de Zoo in Antwerpen en dierenpark Planckendael in Mechelen stopzet. Hij heeft daarvoor een mandaat gegeven aan een advocatenkantoor. Dat schrijven De Tijd en L'Echo. Vlaams vice-minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert dat de Zoo van Antwerpen een vzw is, en een sterke maatschappelijke functie. Hij wijst bovendien naar Wallonië, 'waar zaken gebeuren die meer vatbaar zijn voor kritiek.'

Volgens Eric Domb hebben beide parken tussen 2002 en 2013 zowat 97 miljoen euro Vlaamse subsidies gekregen, terwijl zijn eigen park maar 10 miljoen kreeg van het Waals Gewest. Volgens Domb is dat oneerlijke concurrentie.

'Daarom vraag ik dat Vlaanderen de volgende schijf subsidies voor het jaar 2016 niet uitkeert aan beide parken.' Gaat Vlaanderen niet in op zijn eis, dan volgen gerechtelijke stappen. 'Geloof me, dat is het laatste wat ik wil. Als ik een klacht indien bij de Europese Commissie wegens schending van de concurrentieregels zullen Planckendael en de Zoo van Antwerpen bijna zeker 70 miljoen aan onterechte staatssteun moeten terugbetalen. In dat geval zijn beide parken failliet.'

Geert Bourgeois: 'Zoo van Antwerpen werkt niet marktverstorend'

Vlaams vice-minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor subsidies, ziet het probleem niet. Op Radio 1 in De Ochtend nuanceert hij het bedrag van 97 miljoen euro. 'Dat moet je opsplitsen. Een groot deel daarvan kende ik in 2008 toe voor de ombouw van de Elizabethaal naar een congrescentrum en concertzaal. Dat heeft niets met de Zoo te maken.'

Bourgeois zegt niet te begrijpen waarom een commerciële onderneming 'die goed draait en geen maatschappelijk e functie heeft' zich richt op een vzw als de Zoo. 'De Zoo heeft geen winstoogmerk. Ze vervult belangrijke maatschappelijke functies: de Zoo doet veel aan natuurbehoud en onderzoek.' Daardoor werkt de Zoo niet marktverstorend, aldus Bourgeois.

Bourgeois richt in zijn reactie ook zijn pijlen op Wallonië, waar bepaalde zaken volgens hem eerder reden tot kritiek zijn. 'Denk aan bepaalde voetbalclubs, die privé-ondernemingen zijn. Of de luchthaven van Charleroi.' Ook partijgenoot Theo Francken maakte die bedenking.

Lange ruzie

De Antwerpse Zoo en Pairi Daiza zijn al langer gebrouilleerd. Nadat Domb onlangs twee panda's uit China voor de neus van de Antwerpse Zoo had weggekaapt, ontaardde de ruzie in een open oorlog. Premier Elio Di Rupo (PS) brengt zondag samen met de Chinese president een bezoek aan het nieuwe verblijf van de panda's in Wallonië.

(Belga/SD)

Onze partners