Topman IATA uit felle kritiek op pre-veiligheidsscreening in Brussels Airport

26/04/16 om 19:48 - Bijgewerkt om 22:28

Tony Tyler, de topman van de internationale vereniging van luchtvaartmaatschappijen (IATA), heeft felle kritiek geuit op de pre-veiligheidsscreening aan de ingang van het tijdelijke check-insysteem op Brussels Airport. Die is volgens hem niet alleen vervelend voor de passagiers, maar brengt ze ook in gevaar.

Topman IATA uit felle kritiek op pre-veiligheidsscreening in Brussels Airport

Tony Tyler © Belga Image

De pre-screening van reizigers en hun bagage voor ze de tijdelijke check-ininfrastructuur betreden, 'heeft geleid tot een concentratie van mensen, die een doelwit kunnen vormen', zei Tyler tijdens een conferentie in Brussel.

Hij sprak ook van 'een groot ongemak' voor de reizigers, die er in weer en wind moeten aanschuiven. 'De veiligheidsperimeter uitbreiden is niet de oplossing', aldus nog Tyler.

Brussels Airport richtte een tijdelijke check-inzone in om gedeeltelijk operationeel te kunnen zijn in afwachting van de heringebruikname van de vertrekhal, die zwaar beschadigd werd door de aanslagen.

Brussels Airport richtte een tijdelijke check-inzone in om gedeeltelijk operationeel te kunnen zijn in afwachting van de heringebruikname van de vertrekhal, die zwaar beschadigd werd door de aanslagen. Voor je de check-in kan betreden, wordt er door de politie een eerste veiligheidscontrole uitgevoerd.

De topman van IATA, dat meer dan 250 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd vertegenwoordigt, ervaarde de pre-screening zelf vorige week. 'Ik kijk ernaar uit om de ervaring deze namiddag (na de conferentie, red.) opnieuw te beleven, zij het ditmaal waarschijnlijk in de regen of zelfs in de sneeuw', klonk het.

Bezoeken

De vertrekhal van Brussels Airport, waar op 22 maart een dubbele bomaanslag plaatsvond, wordt klaargestoomd voor een gedeeltelijke heropening voor passagiers. Het minst beschadigde gedeelte is zo goed als hersteld, waardoor binnenkort 100 (van de 180) check-inbalies geopend kunnen worden. Dat zal gebeuren 'in de loop van de maand mei', aldus de luchthaven.

Woensdag, donderdag en vrijdag kunnen de mensen die op de luchthaven werken (niet alleen bij Brussels Airport, maar ook bij de andere bedrijven), de vertrekhal bezoeken, zegt Florence Muls, de woordvoerster van Brussels Airport. Vrijdag tussen 17.00 en 22.00 uur krijgen slachtoffers en nabestaanden dezelfde mogelijkheid, voegt het parket toe.

Vorige zaterdag konden slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen in het Brusselse metrostation Maalbeek die plek bezoeken, vooraleer het station maandag opnieuw de deuren opende. 'Het is duidelijk dat het bezoek zeer nuttig is geweest in het verwerkingsproces van al die mensen', stelde het parket nadien. Belga/KVDA/RR)

Onze partners