'Topman gevangeniswezen aan de ketting na omstreden uitgaven'

30/04/15 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:42

De topman van het gevangeniswezen, Hans Meurisse, mag van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tot nader order geen handtekening meer zetten onder financiële transacties.

'Topman gevangeniswezen aan de ketting na omstreden uitgaven'

Hans Meurisse © Belga Image

De maatregel komt er na een negatief rapport over de financiën en geldt totdat de resultaten bekend zijn van een financiële doorlichting van het gevangeniswezen, meldt Het Nieuwsblad.

Marsepein

Volgens de krant heeft Meurisse, de directeur-generaal van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen - zoals zijn functie officieel luidt, het jaarbudget serieus overschreden. Zo is er ophef over het jaarlijkse personeelscadeau.

'Veruit de meest opmerkelijke passage in het rapport van een inspecteur van Financiën gaat over de (kostprijs van) de nieuwjaarsrecepties én het bestellen van kilo's marsepein,' luidt het. 'Omdat er geen budgettaire ruimte was om grote recepties te organiseren, kreeg elk personeelslid een mini-gedetineerde in marsepein.'

Daarnaast zorgen ook de hoge kosten van de vele restaurant- en hotelbezoeken slecht.

Aan de ketting

Zonder goedkeuring van een tweede persoon kan Meurisse voorlopig dus geen enkele financiële actie ondernemen. De resultaten van de audit worden in juni verwacht.

Meurisse is over de maatregel volgens Het Nieuwsblad allerminst te spreken. Bij het gevangeniswezen wordt rustig gereageerd op de lopende audit en de 'rel' rond de marsepein. 'Wij juichen controle toe en hebben niets te verbergen', zegt woordvoerder Laurent Sempot. (KVDA)

Onze partners