Topman FWO met fictieve prijs 'wordt gevraagd om op te stappen'

22/12/15 om 05:29 - Bijgewerkt om 05:29

Jurgen Tack, de pas aangestelde topman van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), zal worden gevraagd om weer te vertrekken.

Topman FWO met fictieve prijs 'wordt gevraagd om op te stappen'

Jurgen Tack © .

Dat meldt De Morgen.

Op een vergadering van alle rectoren van de Vlaamse universiteiten werd beslist om Paul De Knop, FWO-voorzitter en rector van de VUB, te vragen om met Tack te onderhandelen. De Knop moet Tack ervan overtuigen de eer aan zichzelf te houden. Er zou een dading worden getroffen, met opzeg- en relocatievergoeding, als de man beslist zelf ontslag te nemen. "Wij zijn bezig een constructieve oplossing uit te werken", zegt Paul De Knop in de krant. "Eén waarbij we de belangen van het FWO verdedigen, maar ook oog hebben voor het menselijke aspect."

Tack kwam pas op 1 november aan de leiding van de stichting, die fundamenteel onderzoek in Vlaanderen financiert. Drie weken geleden kwam hij voor het eerst onder vuur te liggen, toen nieuwssite Apache bekendmaakte dat hij in 2012 een onbestaande 'prestigieuze' prijs in ontvangst heeft genomen. Eerst zei hij misleid te zijn, maar later werd duidelijk dat Tack zelf zijn prijs was gaan kopen en er 3.000 euro voor betaald had.

Doodsteek

Volgens De Morgen vormde een open brief in De Standaard, ondertekend door 200 wetenschappers, de doodsteek voor Tacks FWO-carrière. Slechts 13 procent van de projecten wordt door het FWO aanvaard. "Het FWO", aldus de open brief, "hanteert terecht de hoogste ethische standaarden bij zijn beoordeling van Vlaamse onderzoekers. Bij een onderzoeksaanvraag leidt het kleinste foutje - ook in het cv - tot een onontvankelijkheidsverklaring. Wij verwachten diezelfde geloofwaardigheid, integriteit en nauwkeurigheid van de leiding van het FWO. Op die vlakken blijft de nieuwe secretaris-generaal duidelijk en pijnlijk in gebreke."

Een vrijwillig ontslag, met een overeen te komen vergoeding, zou beduidend goedkoper uitkomen dan een gedwongen ontslag.

(Belga/RR)

Onze partners