Topjaar voor Vlaamse film: 2 miljoen bezoekers

24/04/14 om 02:51 - Bijgewerkt om 02:51

Topjaar voor Vlaamse film: 2 miljoen bezoekers

The Broken Circle Breakdown © .

Dat blijkt uit het jaarverslag van het filmfonds van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). De Belgische film trok in totaal 2,5 miljoen bioscoopgangers.

Het goede Vlaamse cijfer is onder meer te danken aan de release in 2013 van publieksfilms als "Kampioen zijn blijft plezant", die eind maart 2014 720.000 bezoekers telde, en "Marina", die eind maart 2014 afklokte op een half miljoen bezoekers. Ook "The Broken Circle Breakdown", die in oktober 2012 werd uitgebracht, trok in 2013 nog een pak bezoekers.

In de prijzen

De Vlaamse film heeft in 2013 potten gebroken op de internationale scène. Met liefst 338 prijzen en vermeldingen op filmfestivals in België en het buitenland is er zelfs sprake van een recordjaar, nadat 2012 ook al als uitstekend werd bestempeld. Vooral "The Broken Circle Breakdown" en "Baghdad Messi" pakten wereldwijd prijzen.

"The Broken Circle Breakdown" van Felix Van Groeningen pakte sinds de release in oktober 2012 al meer dan vijftig prijzen. Zo werd Veerle Baetens in december 2013 nog verkozen tot beste actrice op de Europese filmprijzen. En ook in 2014 gaat het hard voor de film, met de prijs voor beste buitenlandse film op de Franse Césars en een Oscarnominatie (die net niet kon verzilverd worden). De kortfilm "Baghdad Messi" van Sahim Omar Kalifa zit sinds woensdag aan dertig internationale prijzen.

Ook "Allez, Eddy!", het speelfilmdebuut van Gert Embrechts, behaalde diverse buitenlandse prijzen, net als "Marina" van Stijn Coninx, "Het Vijfde Seizoen" van Peter Brosens en Jessica Woodworth en "Dood van een schaduw", de kortfilm van Tom Van Avermaet met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol die vorig jaar een Oscarnominatie in de wacht sleepte.

Rechten

De goede resultaten van de afgelopen jaren zorgden alvast voor een boost in de rechtenverkoop. Zo werden bijvoorbeeld "The Broken Circle Breakdown", "Rundskop" van Michaël R. Roskam, "Sammy's Adventures 2" van Ben Stassen en Vincent Kesteloot en "Hasta la Vista" van Geoffrey Enthoven sinds 2011 tientallen keren aangekocht in het buitenland. (Belga/TV)

Onze partners