Topambtenaren willen meer besparen dan gevraagd

11/02/12 om 08:37 - Bijgewerkt om 08:37

De federale topambtenaren willen dubbel zoveel besparen als de regering heeft geëist. In plaats van de gevraagde 50 miljoen, willen ze dit jaar 100 miljoen euro besparen.

Topambtenaren willen meer besparen dan gevraagd

© Belga

Dat schrijft De Standaard. Uit documenten die de krant kon inkijken, zou blijken dat de topambtenaren bewijzen dat ze in dat geval niet alleen beter maar ook méér kunnen besparen: het dubbele zelfs van wat de federale regering vroeg. Die had hen voor 50 miljoen euro besparingsmaatregelen opgelegd op hun personeelskosten dit jaar, en voor 50 miljoen op hun werkingkosten volgend jaar.

De topambtenaren besparen meteen het dubbele van wat ze dit jaar moesten doen. 100 miljoen: de 50 miljoen op personeel plus de 50 miljoen op werkingskosten, die pas voor 2013 gepland was.

Besparingen op maat

Ze doen dit met 'besparingen op maat van ieder ministerie'. Van de bezuinigingen in de werkingskosten die ze doorvoeren, kan 25 miljoen dienen om het begrotingstekort van de overheid te verminderen, vinden ze, maar 25 miljoen willen ze zelf investeren in modernisering. Ze hebben al concrete plannen die de komende jaren nieuwe besparingen mogelijk maken. Ze ramen die op minstens 15 miljoen euro per jaar, blijvend.

Staatssecretaris Hendrik Bogaert (CD&V) van Ambtenarenzaken moet "de details van hun voorstellen nog bekijken", maar noemt het resultaat "spectaculair", "beter dan verhoopt", "nooit gezien zelfs". (Belga/RDM)

Onze partners