'Top sociale zekerheid luidt alarmklok over bezuinigingen'

18/12/14 om 04:28 - Bijgewerkt om 04:28

De administrateurs-generaal van de veertien instellingen van onze sociale zekerheid halen in een interne nota zwaar uit naar de bezuinigingspolitiek van de regering-Michel. "Voor het eerst in de geschiedenis dreigen de besparingen de uitvoering van de basisopdrachten, de algemene werking en de vereiste kwaliteit van de dienstverlening in het gedrang te brengen".

'Top sociale zekerheid luidt alarmklok over bezuinigingen'

© Belga

Dat schrijft de krant De Tijd, die de nota heeft ingekeken.

De sociale zekerheid is over 14 openbare instellingen verdeeld, met onder meer de ziekeverzekering (RIZIV), kinderbijslag, beroepsziekten, pensioenen, werkloosheidsuitkeringen etc. Elk van de instellingen wordt geleid door een administrateur-generaal.

De instellingen moeten in 2015 samen 101 miljoen euro besparen, zo'n 10 procent van hun werkingsbudget.

In de gezamenlijke nota, die dateert van 5 december, wijzen de administrateurs-generaal erop dat ze zich "geenszins willen onttrekken aan de verwachte besparingsinspanning, maar dat ze de regering op de gevolgen van haar beslissingen willen wijzen."

'Ontslagen'

Negen van de veertien instellingen blijken zelfs na een wervingsstop de besparingen op het personeel niet te kunnen opvangen en vrezen voor gedwongen ontslagen. Voorts dreigt de verdere digitalisering van de diensten in het gedrang te komen, evenals de uitbouw van bestaande projecten, zoals het pensioenkadaster, of het opvoeren van de strijd tegen de sociale fraude.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners