Tommelein roomt Turteltaks af, sp.a vindt aanpassing 'te beperkt'

18/07/16 om 10:59 - Bijgewerkt om 11:01

Staatssecretaris van Energie Bart Tommelein (Open Vld) heeft voor zowat 9000 gezinnen de Vlaamse energieheffing verlaagd van 770 naar 290 euro. Dat bedrag ligt nog steeds boven het gemiddelde van 100 euro. Oppositiepartij sp.a is blij met de aanpassing, maar vindt ze nog steeds te beperkt.

Tommelein roomt Turteltaks af, sp.a vindt aanpassing 'te beperkt'

Bart Tommelein © Belga

Zowat 9000 gezinnen voor wie de Vlaamse energieheffing, bekend als de Turteltaks, opliep tot 770 euro, zien die factuur dalen tot 290 euro. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Het gaat om huishoudens die elektrisch verwarmen en dus erg veel verbruiken. Ook 18.000 zelfstandigen, vrije beroepers en kmo's vallen in die categorie en zien hun Turteltaks dus dalen.

Concreet is nu beslist dat wie tussen 20 en 25 Mwh verbruikt nog 290 euro moet neertellen. Een pak minder dan 770 euro dus, maar wel nog steeds meer dan het gemiddelde van 100 euro. Wie boven 25 Mwh uitkomt, moet nog steeds 770 euro neertellen. Dat Tommelein de energieheffing - beter gekend als de Turteltaks - wilde bijsturen, stond al langer vast. Volgens Tommelein geniet 'zowat elk gezin dat elektrisch verwarmt' van de verlaging. Voor de 2,3 miljoen gezinnen die minder dan 20 Mwh verbruiken, verandert er niets. En boven 25 Mwh geldt nog steeds het tarief van 770 euro.

sp.a: 'Jammer dat hij niet meer wijzigingen doorvoert'

Oppositiepartij sp.a is blij met de "eerste aanpassing" van de taks, maar betreurt dat 2,7 miljoen gezinnen in Vlaanderen die nog steeds moeten blijven betalen. 'Het blijft een bijsturing voor een vrij beperkte groep gezinnen', aldus Rob Beenders. 'De Turteltaks blijft de meest onrechtvaardige manier om de investeringen in groene energie - die inderdaad heel erg nodig zijn - te betalen.'

Hij blijft pleiten voor een progressieve heffing, waarbij wie minder verbruikt ook minder betaalt. Niettemin siert het bevoegd minister Tommelein volgens Beenders dat hij 'inziet hoe oneerlijk het is om van bepaalde gezinnen 770 euro per jaar te vragen en bereid is die fout recht te zetten.' 'Het is alleen jammer dat hij niet meer wijzigingen doorvoert. De Turteltaks blijft een heffing die alleenstaanden per verbruikte hoeveelheid elektriciteit 415 keer en gezinnen 50 keer meer kost dan grote bedrijven. De dertig allergrootste elektriciteitsverbruikers betalen zelfs helemaal niks. Dat is onhoudbaar', herhalen de socialisten tot slot. (BELGA/JVL)

Onze partners