Tom Van Grieken kandidaat-voorzitter Vlaams Belang: 'Ik wil af van extreem-rechts etiket'

09/09/14 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

Tom Van Grieken is kandidaat om Gerolf Annemans op te volgen als voorzitter van het Vlaams Belang. "Ik wil af van het extreem-rechts etiket van Vlaams Belang met nieuwe mensen, een nieuwe stijl en nieuwe thema's.".

Tom Van Grieken kandidaat-voorzitter Vlaams Belang: 'Ik wil af van extreem-rechts etiket'

Tom Van Grieken © Belga

Op 20 september moet de partijraad een kandidaat voorstellen aan het congres, dat op 19 oktober de knoop moet doorhakken. Van Grieken is de huidige voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren. Als hij verkozen wordt, is hij meteen de jongste partijvoorzitter van de Belgische politiek - Van Grieken zal bij zijn verkiezing net 28 zijn, terwijl Guy Verhofstadt een jaar ouder was toe hij de leiding kreeg van de toenmalige PVV.

Van Grieken stelt dat hij zich kandidaat stelt omdat "hij ook wel eens verkiezingen wil winnen en niet verliezen zoals in het verleden". De kandidaat-voorzitter wil in de eerste plaats af van het etiket van 'extreem-rechts' dat de partij draagt. Daarvoor heeft hij een driesporenbeleid ontwikkeld: Vlaams Belang heeft in de eerste plaats nieuwe mensen nodig. Barbara Pas en Chris Janssens, de ondervoorzitters onder huidig voorzitter Gerolf Annemans, hebben de voorbije dagen laten weten geen kandidaat-voorzitter te zijn, maar Van Grieken ziet zijn kandidatuur met hun aanstelling als fractieleiders in Kamer en Vlaams Parlement als sluitstuk van de vernieuwing die Gerolf Annemans bij zijn aantreden had vooropgesteld.

Radicaal maar niet marginaal

Daarnaast wil Tom Van Grieken ook een nieuwe partijstijl. "We zijn radicaal, maar niet marginaal", stelt de kandidaat-voorzitter. Vlaams Belang moet tegen het systeem, tegen bepaalde ideeën ingaan, maar niet tegen de mensen. Tenslotte wil hij ook nieuwe thema's aankaarten. "Het programma van Vlaams Belang is te waardevol om het slechts over twee thema's te hebben. Ik wil het ook hebben over het sociaal-economische, over het onderwijs en het gezin", vulde hij aan. "Ik kan niets anders dan mij kandidaat te stellen, ik zie de partij te graag om aan de kant te blijven staan", aldus nog Tom Van Grieken.

Hij heeft de voorbije dagen contacten gehad met Pas en Janssens en maakt zich sterk dat hij met hen een sterk team kan vormen om Vlaams Belang een nieuw elan te kunnen geven. Hij wil dat doen zowel met ervaren mensen binnen de partij als met nieuwe mensen eventueel van buiten de partij. "De verandering van voorzitter zal niet volstaan, daarom mag het niet om mijn persoon gaan en heb ik ook geen probleem met mijn leeftijd", zo verduidelijkte Van Grieken nog. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners