Tom Lanoye: "De N-VA van Bart De Wever is hypocriet"

03/08/13 om 15:50 - Bijgewerkt om 15:50

Schrijver Tom Lanoye haalt vernietigend uit naar de N-VA van Bart De Wever. Hij noemt zijn Antwerps beleid amateuristisch, en beschuldigt de partij van hypocrisie.

Tom Lanoye: "De N-VA van Bart De Wever is hypocriet"

© Tim Dirven/Reporters

In een interview met La Libre Belgique haalt schrijver Tom Lanoye, wiens boeken pas vertaald werden naar het Frans, andermaal zwaar uit naar de N-VA van Bart De Wever. Als inwoner van Antwerpen spreekt hij zich uit over het "amateuristische" burgemeesterschap van De Wever, en hij beschuldigt de partij van hypocrisie en onduidelijkheid.

"Terwijl er beduidend meer subsidies worden toegekend aan de festiviteiten van de flaminganten in Antwerpen, stel ik vast dat artiesten, en met name theatergezelschappen zoals Tutti Fratelli, steeds minder financiële steun krijgen onder het bewind van Bart De Wever. Ik heb het gevoel dat het om een soort afrekening gaat tegen artiesten en andere mensen van de linkse strekking. Het was te verwachten. Ik vrees dat dit nog maar het begin is, en dat het imago van Antwerpen - en niet alleen dat van Antwerpen - een flinke deuk krijgt."

Amateuristisch beleid in Antwerpen

"Bart De Wever bekleedt vier functies. Hij is voorzitter van de grootste partij in België, Vlaams parlementslid, senator en burgemeester", gaat Lanoye verder. "Antwerpen besturen is voor hem dus een parttime job, terwijl de stad recht heeft op een voltijds burgemeester. De Wever heeft zelf toegegeven dat hij na zes maanden burgemeesterschap uitgeperst was als een appelsien. Toch gaat hij door, en wordt Antwerpen bijgevolg niet bestuurd zoals het zou moeten. Bovendien ziet De Wever Antwerpen als een instrument voor zijn federale campagne. Dat resulteert in een amateuristisch en een te populistisch beleid in Antwerpen."

Hypocrisie

Lanoye begrijpt dus niet waarom dertig procent van de Vlamingen aangegeven heeft voor de N-VA te zullen stemmen in 2014. "Er schuilt hypocrisie in de N-VA en zijn voorzitter. De partij wil een onafhankelijk België, maar slaagt er niet in dit duidelijk uit te spreken, noch duidelijk uit te leggen hoe het dit wil realiseren. Hun propaganda mag dan wel geniaal zijn, niemand weet wat het juist betekent. Als België splitst, zal Vlaanderen terrein verliezen op economisch vlak. Daarnaast zal het Brussel verliezen. En waarom zou je dat willen? Brussel is het Washington van Europa en de stad die België een gewicht geeft. Ik zou ontgoocheld zijn in een Vlaamse republiek."

Jacques Brel

De boeken van Tom Lanoye zijn recentelijk naar het Frans vertaald. "Dat het zo lang geduurd heeft, is het resultaat van de politieke situatie in Vlaanderen. Het is echt dwaas dat je als Vlaamse artiest Nederlandstalig moet zijn. Jacques Brel was ook een Vlaming die in het Frans zong. Het heeft veel tijd gekost, maar er zijn nu akkoorden tussen Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege en Franstalig minister van Cultuur Fadila Laanan. Ze bespreken samen de festivals van Cannes en Avignon... maar niet de Belgische projecten."

Politiek statement

"Misschien moeten we een fonds oprichten om boeken meteen naar de beide talen te vertalen of om evenementen te organiseren waar een minimum aantal mensen uit beide regio's aanwezig moet zijn? Waarom negeren we de linken tussen Vlaanderen en Wallonië in plaats van ze te versterken? Er zijn nog altijd meer overeenkomsten dan verschillen. Ik ben daar het bewijs van: ik geef ook lezingen in Wallonië, en ben fier dat ik gevraagd wordt voor het Intime Festival in het Koninklijk theater van Namen, en dat ik daar iemand als Benoît Poelvoorde kan ontmoeten."

Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober vorig jaar, speelde Lanoye nog een tweetalige versie van 'Sprakeloos op de planken'. Als politiek statement kon dat tellen. "Daar zat echt een boodschap in. Maar die boodschap had men in Antwerpen duidelijk niet begrepen (lacht)". (MI)

Lees meer over:

Onze partners