Tom Dehaene pleit voor adoptiestop

26/05/10 om 17:17 - Bijgewerkt om 17:17

Steeds meer Vlamingen adopteren een kind. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Vlaamse Centrale Autoriteit voor Adoptie. Vlaams parlementslid Tom Dehaene (CD&V) pleit voor een adoptiestop.

Tom Dehaene pleit voor adoptiestop

© Belga

In 2008 werden er in Vlaanderen 239 kinderen geadopteerd, een jaar later al 268. Van deze 268 kinderen kwamen er 244 uit het buitenland. De Vlaamse samenwerking met Kazachstan zorgde ervoor dat 58 kinderen uit dit land in België geplaatst konden worden. Daarnaast hebben 97 Ethiopische kinderen een pleeggezin in Vlaanderen gevonden.

Wereldwijd daalt het aantal adopties, maar Vlaanderen gaat duidelijk tegen die trend in. Hiervoor is onder andere de samenwerking met Kazachstan verantwoordelijk, maar ook de stijging van het aantal inter-landelijke adopties. Het aantal binnenlandse adopties van kinderen die door hun biologische ouders zijn afgestaan daalde immers van 29 kinderen in 2008 tot 24 in 2009.

Toch komt er ook kritiek op de 'adoptiewoede'. Vlaams Parlementslid Tom Dehaene pleit voor een beperking van het aantal kandidaat-adoptieouders per jaar. Dit omdat er jaarlijks veel meer kandidaten dan beschikbare adoptiekinderen zijn.

"Als men weet dat er jaarlijks maar 200 kindjes voor adoptie in aanmerking komen, moet men hier geen 800 gezinnen tot de procedure toelaten. Dat zet de deur open voor wantoestanden" zegt de CD&V'er in Het Laatste Nieuws.

Hij wil het aantal kandidaat-ouders wil terugbrengen tot maximaal 350 per jaar: "Heel wat mensen wachten al jaren op een kindje, maar ze hebben totaal geen idee of en wanneer er een toewijzing zal komen. Kandidaten kunnen daar wanhopig door worden."

Op 27 mei zal de Staten-Generaal Adoptie, een overlegplatform op Vlaams niveau, over een eventuele bijsturing van de Vlaamse adoptiewetgeving beslissen.

(Ielse Broeksteeg)

Lees meer over:

Onze partners