Toiletjuffrouwen slaaf van wc-maffia

03/10/11 om 10:20 - Bijgewerkt om 10:20

In de toiletten van Belgische snelwegrestaurants werkten toiletjuffrouwen als moderne slaven voor een hongerloon in dienst van de wc-maffia.

Toiletjuffrouwen slaaf van wc-maffia

© Belga

Voor de rechtbank van Gent start vandaag een proces tegen een dubieuze Duitse firma en tegen Carestel, de uitbater van de snelwegrestaurants. Carestel wordt vervolgd als mededader.

Slaven

Het proces draait rond zware uitbuiting van toiletpersoneel in de Carestelvestigingen langs de snelweg in Wetteren, Drongen en Kalken. Wc-madammen uit Oost-Europa werkten er als negentiende-eeuwse loonslaven, schrijft De Standaard. Ze werkten voor drie euro per uur, een derde van het wettelijke minimumloon.

Maffieus

De wc-madammen werkten in opdracht van de Grieks-Kazachse zaakvoerder van een Duits bedrijf dat ook personeel terwerkstelt langs Duitse snelwegen. 'Het personeel werkte zeven dagen op zeven en vaak 17 uur per dag,' zegt het Gentse arbeidsauditoriaat. 'Maffieus. Het gaat om een weldoordachte, georganiseerde vorm van witteboordencriminaliteit.'

Het Duitse bedrijf betaalde honderden euro per maand aan Carestel om zijn personeel te mogen inzetten. Carestel is gedagvaard als mededader, maar werkt intussen niet meer met het Duitse bedrijf. Carestel zegt in een reactie aan De Standaard dat het van plan is in de toekomst niet langer met toiletpersoneel te werken. (EE)

Onze partners