Annelies Van Erp
Annelies Van Erp
bezocht de Malinese vluchtelingen in Burkina Faso voor Dierenartsen zonder Grenzen
Opinie

24/05/15 om 08:22 - Bijgewerkt om 11:38

'Toevallige passant moet al erg verdwaald zijn vooraleer hij Sinksenfoor tegenkomt'

Na 45 jaar op de Gedempte Zuiderdokken is de Antwerpse Sinksenfoor van start gegaan op zijn nieuwe locatie: Spoor Oost. Knack.be testte de nieuwe Sinksenfoor uit.

'Toevallige passant moet al erg verdwaald zijn vooraleer hij Sinksenfoor tegenkomt'

Sinksenfoor, Spoor Oost © AVE

De afgelopen weken kon je er moeilijk naast kijken in Antwerpen: de Sinksenfoor zou opnieuw neerstrijken in de stad. Na protest, getouwtrek en een heleboel juridische procedures verhuisde de grootste kermis van het land naar een nieuwe locatie. Van de Gedempte Zuiderdokken naar de voormalige NMBS-site Spoor Oost. Om iedereen op de hoogte te brengen van deze verhuis, pakte de stad uit met een grootste promotiecampagne ter waarde van 81.000 euro.

Toegegeven; voor iemand die op een boogscheut van Antwerpen-Zuid woont, was het eventjes zuchten toen Google maps aangaf dat ik om de nieuwe locatie te bereiken 20 minuten moest fietsen, in plaats van de gebruikelijke vijf. (Maar dan hebben we weer wat extra calorieën verbrand die we er op de Sinkenfoor kunnen bijeten, nietwaar?)

Hindernis één overwinnen -de Sinksenfoor vinden- bleek niet erg moeilijk (als je ernaar op zoek bent, tenminste). Geen wirwar van straatjes in het centrum van de stad, maar vlakbij de Ring waarnaast het fietspad loopt. De stad bracht bovendien enkele (povere) bordjes aan om bezoekers de weg te wijzen.

Bart De Wever in het spookhuis

Sinksenfoor, Spoor Oost

Sinksenfoor, Spoor Oost © AVE

Vol twijfel en scepticisme parkeerden we onze fietsen keurig aan een van de drie toegangen en begonnen we onze queeste: op zoek naar duidelijke verschillen, misnoegde/tevreden klanten of uitbaters en uiteraard spektakel en lekkernijen.

Nog voor we goed en wel op het terrein waren, werden we al afgeleid door een drukte van politieagenten en enkele cameraploegen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) kwam de foorkramers een hart onder de riem steken en testte met zijn kinderen enkele attracties uit, waaronder de Terror Factory. Hoewel spookhuizen normaal niet bovenaan op mijn verlanglijstje staan, wilden we deze keer wel eens testen hoe eng zo'n omgebouwde vrachtwagen wel kan zijn. Onder het mom als de burgemeester en zijn kinderen dit aankunnen, wij ook.

Dansende apen

Sinksenfoor

Sinksenfoor © AVE

Wie in het verleden een short cut kende naar zijn lievelingsfrietkraam is eraan voor de moeite en zal de verrassing opnieuw op zich moeten laten afkomen. 'Deze locatie vraagt inderdaad enige aanpassing, beaamt Denis Delforge, uitbater van Jungle Party, een kraam waar kinderen bananen kunnen gooien in de mandjes van dansende aapjes. 'Op de vorige locatie had iedereen zijn vaste plekje en nu zijn we terug door elkaar gemixt.' Maar of hij nu een voor- of tegenstander is van Spoor Oost kan hij nog niet zeggen. 'Daarvoor is het nog te vroeg, dat moeten we nog afwachten. Het is moeilijk in te schatten of de bezoekersaantallen fors zullen dalen of niet', zegt hij.

Bezoekster Maria Dams uit Borgerhout moet toch nog wat wennen. 'Het is vreemd. Voorlopig geef ik de voorkeur aan de vorige locatie, al kan dat natuurlijk ook een kwestie van gewoonte zijn.'

Onbekend maakt onbemind

Delen

Of de foor ook dit jaar 'met de vingers in de neus' een miljoen bezoekers ontvangt, zal dus nog moeten blijken

In tegenstelling tot de opstelling op de gedempte Zuiderdokken, waar de kraampjes in verschillende rijen werden opgesteld, oogt de foor nu door een lange sliert wat chaotischer. Al is dat misschien ook een vooroordeel in de categorie 'onbekend maakt onbemind.' Want na een tweede inspectieronde, hebben we alle klassiekers teruggevonden. En ook de aanwezige bezoekers vormen net zoals andere jaren een heterogeen allegaartje van Antwerpenaren. Een gezellige gezinsuitstap, giechelende pubers, bejaarde koppeltjes, een groepje verklede twintigers die een vrijgezellen vieren, ... het passeert allemaal de revue.

Alleen de toevallige passant ontbreekt. Want hoe hard Bart De Wever ook mag benadrukken dat de Sinksenfoor vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer, de fiets of de wagen, de foorkramers haalden de afgelopen 45 jaar ongetwijfeld een deel van hun omzet van toevallige voorbijgangers. De toerist in Antwerpen moet al erg verdwaald zijn vooraleer hij op Spoor Oost terechtkomt.

Of de Sinksenfoor ook dit jaar 'met de vingers in de neus' een miljoen bezoekers ontvangt, zal dus nog moeten blijken.

Onze partners