‘Toestand Belgische gevangenissen tijdens stakingen ongezien in Europa’

© Belga

Het antifoltercomité van de Raad van Europa (CPT) tikt ons land publiek op de vingers en wil dat er snel werk gemaakt wordt van een minimale dienstverlening bij stakingen in de Belgische gevangenissen.

De Belgische autoriteiten slagen er al jaren niet in om een minimale diensteverlening op poten te zetten. Het gaat om een ‘ernstig verzuim om samen te werken’. Het CPT roept alle betrokkenen, in het bijzonder de sociale partners, op om hun verantwoordelijkheid op te nemen. ‘Tijdens zijn verschillende bezoeken in de 47 lidstaten de jongste 27 jaar heeft het comité nooit zoiets gezien op zo’n schaal en met zulke risico’s die erdoor veroorzaakt worden’, staat te lezen in het rapport.

Het is volgens VRT Nieuws erg uitzonderlijk dat het comité van de Raad van Europa een lidstaat publiek tot de orde roept. In het verleden is dat nog maar zeven keer eerder gebeurd: tegenover Rusland, Turkije, Griekenland en Bulgarije.

De jongste jaren bezocht het antifoltercomité ons land tien keer, klinkt het. In verschillende rapporten uitten zij hun bezorgdheid over de gevolgen van de stakingen in de gevangenissen. Vooral de maandenlange stakingen een jaar geleden vindt het antifoltercomité heel verontrustend voor de positie van gedetineerden. Daardoor kregen gevangenen geen medische zorgen of wandelingen op de binnenplaats. Het gaat om een ‘uitzonderlijk ernstig probleem dat niet zou mogen bestaan in een lidstaat van de Raad van Europa’, klinkt het nog.

‘Dat België er maar niet in slaagt deze vereisten na te leven kan ertoe leiden dat een groot aantal gedetineerden aan een onmenselijke of vernederende behandeling wordt onderworpen, of zelfs dat situaties die nu al als onaanvaardbaar worden beschouwd nog erger worden, dat de gezondheid en het leven van deze personen in gevaar wordt gebracht en dat de veiligheid van de desbetreffende instellingen in het geding komt’, is een van de besluiten van het CPT.

Partner Content