'Toelatingsproef moet lerarenberoep opnieuw meer aanzien geven'

07/04/14 om 10:32 - Bijgewerkt om 11:57

'Om van het lerarenberoep opnieuw een prestigeberoep te maken, moet er een bindende toelatingsproef ingevoerd worden.' Dat zegt Jos Van Der Hoeven van de christelijke onderwijsbond COC.

'Toelatingsproef moet lerarenberoep opnieuw meer aanzien geven'

© Thinkstock

De COC ziet in het organiseren van een bindende toelatingsproef een stap om de kwaliteit van de instroom te verhogen. Zo wordt voorafgaand bewijs geleverd van een inhoudelijk, zekere kennis én de motivatie van de kandidaten. Die toelatingssproef moet bindend zijn, benadrukt Jos Vanderhoeven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale (COC), in De Ochtend op Radio 1.

Een hoger niveau van de lerarenopleiding impliceert ook dat lesgeven en kennisoverdracht weer dé kerntaak van het onderwijs moet worden, oppert Marnix Heyndrickx, secretaris-coördinator VSOA Onderwijs,. Administratie en juridisering zijn een steeds groter wordend probleem in de onderwijswereld. Daardoor is de leerkracht een ambtenaar geworden die lijdt aan het "aanvinksyndroom", wat haaks staat op de ambitie om het beroep van leerkracht aantrekkelijk te maken.

'Ontzettend behoudsgezind'

André Oosterlinck, voorzitter van de Associatie KU Leuven, haalde zich de woede op de hals van heel wat leraars na zijn uitspraken in de krant De Tijd over het te lage intellectueel niveau van de gemiddelde leraar.

'De onderwijshervorming zal nooit slagen als de volgende minister van Onderwijs niet eerst de lerarenopleiding grondig hervormt. Ons lerarenkorps is niet aangepast aan de uitdagingen', stelde Oosterlinck. Volgens de voormalige rector van de KULeuven is het huidige lerarenkorps 'ontzettend behoudsgezind', en heeft het gemiddeld een te laag intellectueel niveau.

Pascal Smet zegt in het interview dat er meer en betere opleidingen moeten komen voor leraren. 'Daarnaast moeten we opnieuw mensen van academisch niveau naar de lerarenopleiding krijgen. En in een lerarenkorps hebben we mensen nodig die niet hun hele leven voor de klas hebben gestaan, maar actief waren in het bedrijfsleven', aldus Smet. (Belga/TE)

Onze partners