Toegangsexamen geneeskunde binnenkort makkelijker?

26/11/15 om 15:31 - Bijgewerkt om 15:52

Een makkelijker ingangsexamen voor de opleidingen arts en tandarts, maar dan wel een waarbij enkel de besten mogen starten. Daarvoor pleiten de experts die in opdracht van onderwijsminister Hilde Crevits de toegangsproef herbekeken. De minister zelf spreekt zich nog niet uit.

Toegangsexamen geneeskunde binnenkort makkelijker?

Enkele studenten doen mee aan het toelatingsexamen voor tandarts © BELGA

Het eerste Vlaamse toelatingsexamen dateert al van 1997. Het moet de instroom van nieuwe studenten in lijn brengen met het vastgelegde aantal afgestudeerden dat effectief een Riziv-nummer krijgt en dus als arts of tandarts aan de slag kan. De enorme groei van het aantal deelnemers, van 914 in 1998 tot 6.185 dit jaar, maakte echter dat het examen steeds moeilijker moest zijn.

Een vergelijkend examen kan dat verhelpen, argumenteert de begeleidingscommissie die het systeem grondig evalueerde. Daarbij zou niet langer iedereen die geslaagd is automatisch met de opleiding kunnen beginnen, maar kan simpelweg vooraf bepaald worden dat enkel de beste studenten mogen starten. Voor 2016 verandert er voorlopig niets.

Het voordeel is dat men zeer precies kan bepalen hoeveel studenten mogen starten. Bovendien zorgt een makkelijker examen voor meer uiteenlopende scores, wat de differentiatie tussen de deelnemers eenvoudiger maakt. Daarnaast zou het schrappen van een slecht gestelde vraag - zoals in 2014 - ook geen impact meer hebben op het aantal geslaagden.

Beperking

Een vergelijkend examen houdt echter in dat er slechts één examenmoment zou zijn per jaar en dat een positief resultaat slechts twee jaar geldig zou blijven. Studenten zouden ook meteen moeten kiezen voor de optie arts of tandarts en het aantal deelnames zou beperkt worden tot drie.

Hoe dan ook gaat het voorlopig slechts om een advies. Onderwijsminister Crevits (CD&V) heeft nog niets beslist. "Het is zeker geen piste om uit te sluiten, maar als we iets nieuw gaan doen, moet het zeker beter zijn", verduidelijkt de CD&V-minister, die nog een reeks adviezen wil inwinnen.

Crevits ziet positieve en negatieve aspecten aan een vergelijkende proef. Zo verwacht ze bijvoorbeeld een groter draagvlak - en dus minder betwistingen - als het verschil in de resultaten groter zou zijn. Dat zieke kandidaten een heel jaar zouden moeten wachten op een nieuwe kans, is voor haar dan weer een zorgenpunt.

Knal op

Hoe dan ook slaagt het huidige systeem er al goed in om het aantal nieuwe studenten af te stemmen op het contingent, merkt de minister nog op. Zo waren er dit jaar 1.041 geslaagden. "En dat is er knal op", oordeelt voorzitter van de examencommissie Jan Eggermont. Rekening houdend met de studenten die nooit een diploma zullen halen en met de afgestudeerden die een andere loopbaan zullen kiezen, ligt het aantal volgens hem in lijn met het vastgelegde contingent van 738 voor de komende jaren.

Het voorstel voor een vergelijkend examen maakt deel uit van een ruimer pakket adviezen rond het toelatingsexamen. Zo pleit de begeleidingscommissie nog voor een betere afstemming tussen het examen en de inhoud van de vakken biologie, chemie, fysica en wiskunde in het middelbaar.

De periode om beroep aan te tekenen zou ook korter moeten en de afronding van de resultaten zou beperkt moeten blijven tot 1 decimaal, luidt het onder meer. Tot slot beveelt de commissie aan om zoveel mogelijk vragen na afloop online te zetten, zodat nieuwe kandidaten zich goed kunnen voorbereiden zonder te moeten meestappen in het handeltje dat door sommige repetitorenbureau's wordt opgezet. Voor de examens van 2015 is dat intussen al gebeurd, onderstreepte minister Crevits nog. (Belga/MVM)

Onze partners