Toch geen spoorstaking op 29 en 30 oktober

24/10/12 om 16:58 - Bijgewerkt om 16:58

De socialistische spoorvakbond heeft intern vergaderd en beslist dat er niet opgeroepen wordt om op 29 en 30 oktober te staken.

Toch geen spoorstaking op 29 en 30 oktober

© Belga

Er komt ook geen nieuwe stakingsaanzegging, zegt voorzitter Jean Pierre Goossens van de Vlaamse vleugel van ACOD Spoor. "Het is duidelijk dat de gemoederen verhit zijn", zegt de vakbond, die daarom voorstelt het dossier even te "temporiseren", met als bedoeling "dat iedereen de voorstellen kan evalueren om op korte termijn de gesprekken opnieuw te kunnen hervatten".

Eerder raakte bekend dat de socialistische vakbond een stakingsaanzegging had ingediend voor 29 tot 30 oktober. Het was volgens Goossens niet de bedoeling dat te communiceren. De Franstalige vleugel van ACOD wilde volgens Goossens een wilde staking voorkomen. In een nationaal uitvoerend bureau bespraken de ACOD-vertegenwoordigers uit de verschillende gewesten de kwestie.

Er werd besloten om in gemeenschappelijk vakbondsfront een tekst op te stellen met de wensen van de bonden. "Die willen we tegen 5 november klaar hebben", zegt Goossens, die daarna vlug weer wil gaan samenzitten met de minister.

De socialistische vakbond zegt voorts te betreuren dat de vergadering met minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) op vrijdag 19 oktober niet is kunnen doorgaan, "ondanks zijn hoogdringendheid en de gevolgen van het dossier op het terrein".

Vakbonden en minister onderhandelen over de toekomstige structuur van de NMBS. Maar nu zegt Goossens ook te vrezen voor besparingen naar aanleiding van de begrotingsbesprekingen. (Belga/INM)

Onze partners