Toch geen 'Muyters-taks' voor wonen in landelijk gebied

10/10/12 om 16:28 - Bijgewerkt om 16:28

Eerder had Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters laten verstaan dat afgelegen wonen duurder zou worden.

Toch geen 'Muyters-taks' voor wonen in landelijk gebied

© Image Globe

"Er komt geen belastingverhoging voor wonen in landelijk gebied, nu niet en niet in de toekomst." Dat heeft Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters herhaaldelijk gezegd in het Vlaams Parlement. De N-VA-minister komt daarmee terug op uitspraken in De Morgen.

Begin deze week liet Muyters verstaan dat afgelegen wonen duurder zou worden. "Wie er bijvoorbeeld voor kiest om ergens helemaal op zichzelf te gaan wonen, zal dat voelen in zijn portemonnee." Zo zouden mensen in afgelegen gebieden bijvoorbeeld meer betalen voor postbedeling of voor nutsvoorzieningen.

Muyters-taks De uitspraken van Muyters veroorzaakten - zeker met de lokale verkiezingen van zondag in het vooruitzicht - een zenuwachtig en soms bits debat in het Vlaams Parlement. Een groot deel van de kritiek kwam van coalitiepartner CD&V. Zo sprak Jan Verfaillie van de invoering van een "Muyters-taks voor wonen in buitengebied" en drong Lode Ceyssens erop aan dat Muyters zijn woorden in de krant zou intrekken.

Om de gemoederen te sussen, moest minister Muyters meermaals herhalen dat hij helemaal niet van plan is om wonen in afgelegen gebied extra te gaan belasten. "Nu niet en niet in de toekomst", klonk het. De N-VA-minister herhaalde ook dat hij de vrije woonkeuze niet wil inperken en dat hij enkel een discussie over het toekomstig ruimtegebruik wil opstarten.

Bart Martens (sp.a) drong er bij Muyters op aan om niet zozeer te kijken naar het ontmoedigen van wonen in afgelegen gebied, maar om het stedelijk wonen te stimuleren. Open Vld-fractieleider Sas van Rouveroij liet een gelijkaardig geluid horen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners