Toch geen euthanasie voor Frank Van den Bleeken

06/01/15 om 13:12 - Bijgewerkt om 13:36

De recidiverende zedendelinquent Frank Van den Bleeken krijgt toch geen euthanasie. Hij wordt overgebracht naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens.

Toch geen euthanasie voor Frank Van den Bleeken

Frank Van den Bleeken © Belga

Op zondag 11 januari zou Frank Van Den Bleeken in de gevangenis van Brugge euthanasie ondergaan. Na bijna 30 jaar lang te zijn geïnterneerd en jaren procederen wilde de 51-jarige recidiverende zedendelinquent een dodelijke injectie.

Van Den Bleeken is de voorbije jaren herhaaldelijk onderzocht door psychiaters. Zij bevestigen los van elkaar dat de man psychisch ziek is en ernstig lijdt onder zijn verblijf in de gevangenis. Hij is er zich ook van bewust dat hij zonder aangepaste therapie een gevaar is voor de samenleving.

Van Den Bleeken bekwam in september van vorig jaar bij het Brusselse hof van beroep een arrest dat hem het recht gaf vrijwillig uit het leven te stappen. Maar de dokters hebben nu beslist daar niet mee door te gaan.

"De persoonsgebonden motivering van deze beslissing maakt deel uit van het medisch beroepsgeheim", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in een mededeling. De minister van Justitie laat de heer Van den Bleeken overbrengen naar het onlangs opgestarte FPC in Gent.

Schakel ontbreekt in zorgaanbod in België

"De bedoeling is een observatie met het oog op de adequate behandeling dan wel op de ontwikkeling van een aangepast zorgtraject. In die laatste context, bieden zeer recente maar intense contacten met de Nederlandse Staatssecretaris van Justitie een optimaal perspectief voor een snelle transfer naar een centrum in Nederland dat gespecialiseerd is in lange verblijven voor geïnterneerden".

Minister Geens heeft naar eigen zeggen "vanaf het begin van zijn aanstelling als minister, contacten gelegd om alternatieve mogelijkheden te ontwikkelen voor de zorg van geïnterneerden die zwaar psychisch lijden, uitgaande van de vaststelling dat er een schakel ontbreekt in het zorgaanbod in België specifiek voor de lange verblijven van deze mensen".

Tijdens de komende zes maanden zal Geens een plan ontwikkelen "voor een concrete opvangcapaciteit in België, in overeenstemming met de moderne criteria die voor dit type van geïnterneerden gelden"

Sinds Van Den Bleeken zijn euthanasie via rechterlijke weg afgedwongen kreeg, volgden al minstens 15 geïnterneerden zijn voorbeeld. (Belga/TE)

Onze partners