Toch geen Belgische militairen naar Congo

18/06/10 om 21:42 - Bijgewerkt om 21:42

In Kinshasa zullen geen Belgische militairen deelnemen aan het défilé ter gelegenheid van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid. Volgens premier Yves Leterme dateert de beslissing van een maand geleden.

Toch geen Belgische militairen naar Congo

© Belga

Tijdens het défilé op 30 juni in Kinshasa naar aanleiding van de viering van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid zullen uiteindelijjk geen Belgische militairen opstappen. Ook het idee om Congolese militairen apart mee te laten opstappen op 21 juli in Brussel is van de baan.

Er waren plannen om Belgische instructeurs mee te laten defileren in Kinshasa, maar die werden nooit geconcretiseerd na een polemiek die ontstond naar aanleiding van uitspraken van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V).

Hij had, naar eigen zeggen louter uit beleefdheid, een delegatie Congolese militairen uitgenodigd om mee op te stappen tijdens het défilé in Brussel naar aanleiding van de Belgische nationale feestdag op 21 juli.

Het Nieuwsblad op Zondag meldde zondag dat geen enkele Belgische militair op 30 juni in Kinshasa zal deelnemen aan het Congolese défilé en dat werd zondag bevestigd door Defensie.

Volgens de krant werd de beslissing enkele weken geleden in alle stilte genomen en doet men alsof de uitnodiging om mee te defileren in Kinshasa er nooit is geweest.

Leterme: beslissing van maand geleden

Ontslagnemend premier Yves Leterme zei zondag dat de beslissing om geen Belgische militairen naar Congo te sturen van 19 mei dateert.

Volgens de premier dateerde de uitnodiging van voor de uitnodiging aan het staatshoofd om de viering in Kinshasa bij te wonen en is dan aan die laatse uitnodiging voorrang gegeven.

In een reactie zegt Groen! dat De Crem door de regering is teruggefloten. Volgens Kamerlid Wouter De Vriendt werd de bekendmaking van de beslissing wellicht uitgesteld om een blamage voor De Crem vlak voor de verkiezingen te vermijden.

Groen! wijst er nog op dat de beslissing over de Belgische
militaire aanwezigheid in Congo niet bekend gemaakt werd in het officiële persoverzicht van de beslissingen van 19 mei.

Volgens Het Nieuwsblad op Zondag zullen Congolese militairen op 21 juli ook niet apart opstappen tijdens het défilé op het Brusselse Paleizenplein.

Belga meldde zondag evenwel dat een aantal onder hen toch mee zal defileren als onderdeel van een detachement van de Koninklijke Militaire School, waar enkelen een opleiding volgen.

Eerder besliste de regering dat alleen ontslagnemend premier Yves Leterme koning Albert en koningin Paolo zal vergezellen tijdens hun bezoek aan Congo naar aanleiding van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid.

Onze partners