Tobback: 'Niemand heeft voorgesteld ASO af te schaffen'

03/06/13 om 09:33 - Bijgewerkt om 09:33

SP.A-voorzitter Bruno Tobback wil dat de Vlaamse regering beslissingen neemt in het onderwijsdossier en niet zomaal kleine of voorlopige beslissingen.

"Niemand heeft voorgesteld om in september het ASO af te schaffen". Dat heeft sp.a-voorzitter Bruno Tobback maandag verklaard op de VRT-radio. Hij herhaalde dat het Vlaamse regeerakkoord erg duidelijk is over de hervorming van het secundair onderwijs en liet verstaan geen voorstander te zijn van minieme of voorlopige stappen.

De Vlaamse regering stond het voorbije weekend onder hoogspanning over de hervorming van het secundair onderwijs. Minister-president Kris Peeters riep zondagavond de partijvoorzitters van regeringspartijen CD&V, sp.a en N-VA bij zich. Na afloop verklaarde de regeringsleider dat alle voorzitters hun wil tot een oplossing hadden herhaald. De komende dagen wordt voort naar een uitweg gezocht.

Beslissingen nemen

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback wil niet in zijn kaarten laten kijken over het vervolg van de onderhandelingen. Al gaat hij er naar eigen zeggen van uit "dat de Vlaamse regering beslissingen neemt, niet kleintjes of voorlopig. Dat is het verschil tussen regeren in echte zaken en in lopende zaken", luidde het maandag in "De Ochtend".

Zondag had zijn N-VA-collega Bart De Wever nog duidelijk gemaakt zich te verzetten tegen het afschaffen van het ASO. "Niemand heeft ooit voorgesteld het ASO in september af te schaffen. Ik wil van niemand de kwaliteit van het onderwijs verlagen", reageert Tobback.

Tweede categorie

Hij onderstreept ook dat de grote meerderheid van de jongeren niet in het ASO zit. "Het zijn echt niet alleen jongeren die niet goed Nederlands spreken of van gescheiden ouders, die in het technisch of beroepsonderwijs zitten. De manier waarop men losjes uit de pols mensen als tweede categorie klasseert, vind ik op zich al eigenaardig."

Hij merkte nog op dat op de arbeidsmarkt de lat hoger is gelegd, ook voor geschoold personeel en technici. "Het is tijd dat we dat ook in het onderwijs vertalen en stoppen met, als we het over sterke richtingen hebben, ervan uit te gaan dat het wel Latijn en Wiskunde zullen zijn. Wat we nodig hebben, zijn even sterke richtingen in de technische en beroepsopleidingen." (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners