Tobback kaatst bal terug naar De Wever

11/10/10 om 12:47 - Bijgewerkt om 12:47

Volgens de SP.A-Kamerfractieleider is De Wever er zelf de oorzaak van dat er geen Vlaams front is.

SP.A-Kamerfractieleider Bruno Tobback meent dat N-VA-voorzitter Bart De Wever zelf de oorzaak is van het gebrek aan een Vlaams front bij de onderhandelingen over de regeringsvorming.

Dat heeft hij maandag gezegd in een reactie op een uithaal van De Wever naar zijn partij. De N-VA-voorzitter had zich zaterdag in Gazet van Antwerpen beklaagd over het gebrek aan Vlaams front. Hij verweet de linkse partijen, SP.A en Groen!, niet voluit Vlaams geëngageerd te zijn.

'Hun belangen liggen op het Belgisch niveau. Daar zitten hun grote partners die hen kunnen meesleuren', aldus De Wever. Daarom is Vlaamse frontvorming volgens hem zo moeilijk.
'Wanneer ik iets Vlaams intern wil bespreken, dreigt dat door te
sijpelen naar de overkant', zo luidde het.

Op de RTBF-radio kaatste Tobback de bal maandag terug naar De Wever. Volgens hem is hij zelf verantwoordelijk voor het feit dat er geen Vlaams front is.

Geen vertrouwen

Zijn probleem is dat hij niemand vertrouwt, blijkbaar zelfs niet
om een akkoord te vinden onder ons en teksten op tafel te leggen voor de Franstalige partners'', aldus Tobback. Hij hekelde dat er geen enkel voorafgaand overleg tussen de Vlamingen is. Als dat er wel zou zijn, zouden er volgens Tobback misschien zaken kunnen opgehelderd worden, wat de onderhandelingen vergemakkelijkt.

Tobback heeft er weinig vertrouwen in dat De Wever tijdens zijn verduidelijkingsopdracht tot een compromis, zelfs onder Vlaamse partijen, kan komen.

Volgens hem maakt De Wever van elke gelegenheid gebruik maakt om twijfel te zaaien over de andere Vlaamse partijen. 'Hij speelt momenteel meer een electoraal spel dan een spel van politieke onderhandelingen', aldus Tobback.

Onze partners