Tobback: ‘Crombez was niet goed geadviseerd’

Bruno Tobback en John Crombez © Belga

“Ik weet niet met wie hij heeft gesproken, maar hij was niet goed geadviseerd.” Op die manier blikt gewezen sp.a-voorzitter Bruno Tobback terug op de steun die huidig partijvoorzitter John Crombez afgelopen weekend uitsprak over het plan-Samsom voor de aanpak van de vluchtelingencrisis.

“Ik begrijp dat John zoekt naar voorstellen die een oplossing kunnen bieden, maar ik denk alleen dat het plan-Samsom te veel gaten bevat” om door sp.a te worden gedragen, zei Tobback dinsdag in De Ochtend op Radio 1.

Tobback, die het tijdens de voorzittersverkiezingen bij de Vlaamse socialisten moest afleggen tegen Crombez, schoot zijn opvolger dinsdagmorgen niet af. “Hij heeft niet met mij overlegd, dat is zijn goed recht. Ik weet niet met wie hij heeft gesproken, maar hij was niet goed geadviseerd. Maar ik ga niet kinderachtig doen en ga hem niet afschieten. I feel his pain”, luidde het.

Het Vlaams parlementslid begrijpt dat het “verschrikkelijk lastig” is iets in de discussie over de vluchtelingencrisis binnen te brengen. Hij laakt dat incidenten zoals in Keulen en elders worden gebruikt om die te vertalen naar de hele groep vluchtelingen, terwijl het grootste deel daarvan de meest wanhopige mensen zijn die een land zijn ontvlucht waar al vijf jaar oorlog woedt.

“Er moet toch nog een partij overblijven die niet afwijkt van de rechtsstaat, maar die tegelijkertijd ook niet afwijkt van de menselijkheid”, aldus Tobback. Sp.a moet wat dat betreft duidelijk zijn: “Ik heb er geen bezwaar tegen om iemand die de zee oversteekt om hier het kalifaat te organiseren, een schop te geven en te laten terugkeren naar waar hij vandaan komt. Maar een gezin, eventueel met kinderen, dat naar hier is gekomen om dat kalifaat te ontvluchten, zet je niet op een bootje retour naar een Turks vluchtelingenkamp.” (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content