Tijdens koudste nacht bijna 1.200 noodopvangplaatsen in Brussel

03/02/12 om 10:17 - Bijgewerkt om 10:17

Afgelopen nacht, de koudste van deze winter, hebben in Brussel 1.181 mensen gebruik gemaakt van de noodopvang.

Dat verklaarde de voorzitter van het Brusselse OCMW en Kamerlid, Yvan Mayeur (PS) op La Première (RTBF). Een groot deel van hen waren Brusselse daklozen, maar er zaten ook uitgeprocedeerden en asielzoekers, die normaal door Fedasil moeten worden opgevangen, tussen.

"Iedereen die dat wil, kan worden opgevangen", stelde Yvan Mayeur, die zijn kritiek herhaalde op het federale beleid ter zake. "De toestand ontspoort reeds drie jaar... Open VLD, die het dossier blokkeerde, heeft haar houding veranderd nu ze de bevoegdheid (met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block) in handen heeft. Ik juich dat toe, maar het moet een duurzame verandering zijn", benadrukte hij.

Mayeur: 'Fedasil moet bijkomende plaatsen creëren'

Mayeur vindt het "belachelijk" dat er enkel tijdelijke plaatsen gecreëerd worden, terwijl er nood is aan 3.000 plaatsen voor asielzoekers. Hij ziet ook geen heil in een vrijwillig spreidingsplan. "Ziet u een burgemeester op acht maanden voor de verkiezingen zeggen dat hij 50 mensen wil opvangen?", vraagt de PS'er zich af. Hij vindt dat Fedasil bijkomende plaatsen moet creëren, bij voorkeur in de twee andere gewesten aangezien Brussel volzet is. (Belga/SD)

Onze partners