'Tijdelijke overname ArcelorMittal door Waals Gewest overwegen'

27/01/13 om 10:51 - Bijgewerkt om 10:51

Het idee van een tijdelijke nationalisering van ArcelorMittal leeft bij de PS en MR-vicepremier Didier Reynders. Open VLD-voorzitter Rutten vindt het een 'bijzonder slecht idee'.

'Tijdelijke overname ArcelorMittal door Waals Gewest overwegen'

© BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier Didier Reynders wil een tijdelijke overname van ArcelorMittal door het Waals Gewest in overweging nemen. Voor Reynders (MR), die zlef uit het getroffen Luik komt, mag het Waals Gewest tijdelijk de vestigingen overnemen, samen met een privépartner, zo heeft hij gezegd op de RTBF. De vicepremier stelt zich wel de vraag of het Waals Gewest dat kan. Zijn liberale partij maakt geen deel uit van de Waalse regering.

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten vindt een tijdelijke nationalisering dan weer een "bijzonder slecht idee". "Het is een heel verkeerd signaal naar de industrie in ons land", zo zei ze in De Zevende Dag.

'Heel fout bezig'
"Ik vind het een bijzonder slecht idee om wetgeving te maken op basis van één casus", counterde Rutten meteen. Volgens haar zou zo'n "wet-Mittal" betekenen dat investeerders en ondernemingen de boodschap krijgen dat "als het economisch slecht gaat, je in een land zit dat je bedrijf overneemt en dan ben je het kwijt". "Ik geef u op een papiertje, " waarschuwt Rutten, "dan jaag je gewoon alle industrie weg en dan zijn we heel fout bezig."

Mocht de Waalse regering toch voor een (tijdelijke) overname kiezen, is dat haar zaak, geeft Rutten toe. "Alleen lijkt het mij wel dwaas om de fouten van de jaren zeventig nog eens te gaan herhalen. Heel dat verhaal van nationaliseringen heeft men al eens geprobeerd. Je kan niet zeggen dat dat een succes was."

Hertewerkstelling
De Open VLD-voorzitter verzet zich ook tegen brugpensioen - of werkloosheid met bedrijfstoeslag zoals het stelsel sinds vorig jaar heet - voor jonge werknemers van ArcelorMittal. "We vinden het niet rechtvaardig dat jonge mensen, en vijftigplussers zijn voor mij ook jonge mensen, aan de kant worden gezet. De mensen die daar werken, hebben behoefte aan een nieuwe toekomst. En dus moet het plan waarover nu onderhandeld wordt in de eerste plaats gericht zijn op hertewerkstelling. Daar help je mensen het meest mee."

De Waalse regering heeft ondertussen een som van een miljoen euro vrijgemaakt om een consultant of een zakenbank aan te stellen, die zal moeten zoeken naar een overnemer voor de Luikse sites die staalgigant ArcelorMittal wil sluiten. ArcelorMittal heeft echter al herhaaldelijk verklaard die entiteiten niet te willen verkopen.

In Luik verliezen 1.300 mensen hun baan nadat ArcelorMittal aankondigde 7 van de 12 koude lijnen te sluiten. (Belga/TE)

Onze partners